В Івано-Франківську харків'яни почали виробляти натуральні зубні пасти, жуйки та бальзами для губ

07.12.2022
В Івано-Франківську харків'яни почали виробляти натуральні зубні пасти, жуйки та бальзами для губ

Тут випускають органічну продукцію

З вересня в Івано-Франківську запрацювало перше в Україні підприємство, що спеціалізується на випуску натуральних засобів для догляду за порожниною рота.

 

Раніше ця компанія базувалася у Харкові, але на початку війни вимушено переїхала до західного регіону.

 

Наразі тут відновили виробництво зубної пасти, льодяників, жуйок і бальзамів для губ, що не містять штучних барвників, фторидів та лаурилсульфатів.


Організувати переїзд на нове місце виявилося вкрай непросто.

 

«Коли ми завантажували все в автомобіль, були прильоти. Дякувати Богу, обійшлося, — повідомила «Суспільному» власниця виробництва Юлія Чекалова. — Ми привезли частину обладнання і запустили його тут. Частина залишилася в Харкові, але я дуже шкодую про це. Те, що ми там залишили, вже не зможемо забрати, бо все розікрали».


Харків’яни зважилися на радикальні зміни не одразу. Спочатку вирішили перечекати кілька днів, аби вивчити ситуацію, але через постійні вибухи все ж почали вантажити свої потужності.


Повноцінно виробництво запустили лише наприкінці вересня, оскільки війна переформатувала більшість логістичних шляхів.

 

«Був такий момент, коли того, що ми купуємо зазвичай, у країні взагалі не було, — каже пані Юлія. — Зараз, наприклад, дуже складно з тарою, тому що її переважно везуть з Китаю. З Китаєм нині такі собі економічні відносини, дуже все довго їде сюди. Отож ми просто перейшли на продукцію українського виробництва».


Наразі на підприємстві працюють як харків’яни, що зважилися на переїзд, так і місцеві жителі. Основний тренд виробництва не змінився — тут і далі випускають екологічно чисту продукцію, що не шкодить для здоров’я.


До речі, пік великого переселення українського бізнесу із зони бойових дій припав на травень.

 

Місцем нового базування стали вісім областей, до яких окупанти не дійшли: Закарпатська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Вінницька, Волинська та Рівненська.

 

Зрештою за кілька місяців війни процес евакуації розпочали 1 тис. 171 українське підприємство, пожвавивши тим самим економіку центральних і східних регіонів.


У підсумку вимушена релокація серйозно змінила економічну карту країни. Як повідомив заступник директора ДУ «Офіс розвитку підприємництва та експорту» Андрій Ремізов, західні регіони впевнено перейняли ініціативу від східних та центральних областей. Зараз Львів посідає друге місце після Києва за темпом реєстрації бізнесу, тоді як 2021 року займав лише 9-ту сходинку.


Наразі також зростає кількість підприємств, які відновили роботу. 

 

«Якщо на початку цього року, коли ми опитували бізнеси, більше половини підприємств було зупинено або частково призупинено, то зараз ця цифра — близько 30 відсотків, — каже пан Ремізов. — Тобто кількість підприємств, які продовжують працювати або відновили свою діяльність, збільшується, і це теж позитивний сигнал. За релокацією, темпами реєстрації бізнесу і часткою підприємств, що працюють, лідери зараз — Львівська, Хмельницька, Тернопільська і Закарпатська області».