«Гранди» розігрались: визначились перші чвертьфіналісти ЧС-2022

07.12.2022
«Гранди» розігрались: визначились перші чвертьфіналісти ЧС-2022

Лео Мессі відзначив знаковий тисячний матч у кар’єрі голом австралійцям. (Фото: ВВС.)

Чемпіонат світу в Катарі, матчі якого проходять у надінтенсивному режимі в умовах скороченого графіка, потроху наближається до своєї кульмінації — 32 збірні уже визначили всіх учасників плей-оф та перших чвертьфіналістів.


Перед вирішальним туром групового етапу чи не в усіх квартетах була інтрига, хто ж саме вийде до 1/8.

 

У групі А, як і прогнозувалось, збірна Нідерландів залишила господарів турніру — катарців — узагалі без очок, на класі забезпечивши собі лідерство у квартеті.

 

У поєдинку за другу сходинку чинні володарі Кубка Африки — сенегальці — у видовищному поєдинку здолали «темну конячку» цього «мундіалю» — Еквадор.


Натомість у квартеті В, де, зокрема, грав Уельс, котрий виборов місце на світовому форумі у протистоянні з Україною, в останньому турі групової стадії не обійшлося без політичного підтексту, особливо в матчі між США й Іраном.

 

Іран, як відомо, допомагає Росії у війні дронами-«шахедами», американці ж лідирують у військовій та фінансовій підтримці України.

 

Цікавості ситуації додавала і ситуація з протестами в Ірані проти порушення прав людини, де Вашингтон підтримує саме опозиціонерів.

 

Зрештою, збірна США у надемоційному поєдинку мінімально здолала принципових суперників, забезпечивши необхідний результат для виходу в плей-оф.

 

Тим часом валлійці, попри різноманітні прогнози, не зуміли нічого показати на цьому ЧС, без шансів програвши англійцям. Утім капітан та головна зірка збірної Уельсу Гарет Бейл визнає, що сам факт участі в «мундіалі» вперше за багато років — уже успіх для скромної команди.

 

Українські ж фанати почали розмірковувати, чи могла б «синьо-жовта» збірна виступити краще, проте це — лише розмови.


А от аргентинська збірна на чолі з 7-разовим володарем «Золотого м’яча» Ліонелем Мессі, котрий перед завершенням кар’єри все ж прагне повторити досягнення легендарного Дієго Марадони з тріумфом на ЧС, попри увесь скепсис після сенсаційної поразки від аравійців, доволі впевнено здолала мексиканців і поляків, забезпечивши собі потенційно прохідну сітку до півфіналу.

 

Мессі при цьому продовжує виблискувати у складі «альбіселесте», іноді навіть тягнучи команду на собі, коли вона не може пройти щільний захист слабших за класом суперників.

 

Водночас поляки, попри поразку від Лео і Ко, таки «пролізли» в 1/8, у цьому їм добряче допомогла збірна Саудівської Аравії, забезпечивши необхідну для «кадри» різницю забитих-пропущених м’ячів.


Справжніми сенсаціями завершились матчі у групах E та F. У першій групі японці абсолютно несподівано зуміли обіграти і німців, і іспанців, забезпечивши собі перемогу в квартеті. Звитяга представників Азії над «Фурією рохою» насолила німцям, котрі, попри перемогу над Коста-Рікою, вдруге поспіль залишили ЧС на стадії групового етапу.


А в квартеті F сталось одразу дві несподіванки. Так, перше місце посіла збірна Марокко, котра обіграла бельгійців і канадців та не програла хорватам.

 

Ще одна несподіванка — виліт бронзового призера попереднього «мундіалю» — Бельгії, котра не забила хорватам і достроково залишила турнір.

 

Провал «золотого покоління» бельгійців уже став причиною відставки головного тренера Роберто Мартінеса.


Ще однією особливістю завершення групової стадії стало те, що команди, котрі заздалегідь забезпечили собі перші місця в квартетах, грали останні матчі в групах без особливої мотивації.

 

Йдеться про Францію, Португалію та Бразилію, котрі напіврезервними складами синхронно мінімально програли Тунісу, Південній Кореї та Камеруну відповідно. Утім це допомогло лише корейцям, котрі вирвали путівку до плей-оф в Уругваю.


На відміну від груп, перші матчі 1/8 фіналу не принесли несподіванок. Збірна Нідерландів на чолі з Луї ван Галом впевнено здолала США, а аргентинці в тисячному матчі в кар’єрі Мессі «на класі» обіграла австралійців.

 

Лео, до речі, відзначив знаковий поєдинок забитим голом та статусом найкращого гравця зустрічі.


Англійці ж без надзусиль розгромили сенегальців: перший гол на цьому турнірі забив кращий бомбардир попереднього форуму Гарі Кейн.

 

Французи ж завдяки бенефісу головної зірки — Кілліана Мбаппе (два голи і асист) не залишили жодних шансів полякам, хоча ті й відзначились одного разу зусиллями Левандовського. Чинні чемпіони світу далі зіграють з англійцями, а Мессі і Ко протистоятимуть нідерландцям.

 

Упевнена гра французів та покращення форми «альбіселесте» роблять саме їх поточними фаворитами на тріумф, але катарський форум уже не раз дивував сенсаціями.