На першому етапі Кубка світу-2022/2023 українські біатлоністки не здобули жодного очка

07.12.2022
На першому етапі Кубка світу-2022/2023 українські біатлоністки не здобули жодного очка

Анна Кривонос була кращою серед українських біатлоністок в індивідуальних стартах на першому етапі Кубка світу-2022/2023. (Фото з сайту kamp-sport.com.)

Зі зміною поколінь в українському біатлоні відверто забарилися.

 

На двох попередніх олімпіадах керівництво ФБУ продовжувало покладатися на олімпійських чемпіонок 2014 року, проте імениті спортсменки ні в Пхенчхані, ні в Пекіні медалями не потішили.

 

Не вдалося на Іграх-2022 стрибнути вище голови й чоловічій команді, хоча від загартованих великою кількістю міжнародних стартів біатлоністів там очікували високого результату.


На старому кадровому багажі українська біатлонна збірна розпочала й новий сезон, і за підсумками першого етапу Кубка світу-2022/2023 маємо суцільне розчарування.

 

Жодній із представниць першої національної команди не вдалося здобути в Контіолахті залікових балів до загального заліку КС.


«Якщо говорити про перші гонки, то вони зазвичай бувають непростими. Але для нас вони видались особливо непростими. Воєнні дії вплинули на емоційний стан спортсменів, а можливо, й порушили тренувальний процес. Будемо вивчати ситуацію, — наголосив новий президент ФБУ Іван Крулько. — Але правда в тому, що результати у нас непрості, особливо в жіночій команді. У хлопців справи краще, але це також не зовсім те, чого чекають уболівальники».


За словами очільника федерації, важливо підтримати спортсменів після невдалого старту.

 

«Однак іще важливіше, — каже Крулько, — це робота над зрощенням серйозної зміни, молодого покоління, котре б змогло створити конкуренцію всередині збірної».


Поки ж ситуація в жіночій команді така, що випадіння з обойми однієї ключової виконавиці призводить до цілковитого провалу всієї естафетної четвірки.


Так сталося в першій естафеті нового сезону, котру український жіночий квартет (Дар’я Блашко, Анна Кривонос, Олена Білосюк, Ірина Петренко) завершив на передостан­ньому (15-му) місці.

 

Як свідчить Крулько, хвороба Юлії Джими відчутно вплинула до бойовий дух команди, котра без свого лідера не змогла претендувати на високі місця.


Від кращої збірної естафети в Контіолахті — Швеції — наша естафетна четвірка відстала майже на вісім хвилин, ледь не ставши при цьому коловою.


Без Джими не було кому в жіночій збірній України претендувати на високі місця й у персональних стартах. Індивідуальна гонка, спринт та «персьют» — кращий тут результат поміж українок показала 25-річна Анна Кривонос із Глухова, якій 49-ю вдалося завершити гонку переслідування.


А здобутки вітчизняних біатлоністів у Контіолахті, як і зауважував Крулько, виявилися відносно кращими. В естафеті — Артем Прима, Дмитро Підручний, Богдан Цимбал та Антон Дудченко — фінішували на дев’ятій позиції.

 

Кращого ж персонального здобутку в чоловічому колективі «синьо-жовтих» досяг Антон Дудченко, котрий у «персьюті» став 18-м.

 

«Задоволений гонкою, отримав багато позитивних емоцій, тож у хорошому настрої готуватимуся до другого етапу Кубка світу», — зазначив Дудченко.

 

Уже в четвер в австрійському Хохфільцені на світовий біатлонний бомонд чекають нові старти. Ну а вітчизняні шанувальники біатлону чекатимуть результатів від синьо-жовтої команди. Потенціал у неї все ж є.