«Бліда» гра: після двох турів більшість «грандів» не гарантували собі участі в плей-оф ЧС-2022

30.11.2022
«Бліда» гра: після двох турів більшість «грандів» не гарантували собі участі в плей-оф ЧС-2022

Попри один заліковий бал у двох матчах німці все ще мають шанси на вихід із групи. (Фото: ВВС.)

Чемпіонат світу в Катарі, який уперше проходить у зимовий період, стрімко набирає обертів: на груповій стадії, матчі якої проходять щодня, уже зіграли два тури.

 

І, слід визнати, більшість фаворитів, попри різноманітні прогнози, не надто впевнено розпочали турнір.


Так, у квартеті А Нідерланди після не зовсім логічної перемоги над Сенегалом (усю гру перевага була на боці найсильнішої команди Африки, проте наприкінці забили саме підопічні ван Гала) ледь не програли «темній конячці» цього ЧС — Еквадору (1:1).

 

За весь поєдинок «помаранчеві» зуміли завдати лише двох ударів по воротах, один із яких став результативним.

 

А представники Латинської Америки тиснули увесь поєдинок зусиллями свого капітана Еннера Валенсії, котрий вирвався у лідери бомбардирської гонки з трьома голами.


Таким чином, перед вирішальним туром три з чотирьох збірних групи А мають шанси на плей-оф. Першою серед усіх 32 учасників із мріями про матчі на виліт попрощалась збірна-господарка — Катар.

 

Катарці забили перший у своїй історії гол на ЧС, але виглядають відверто слабко на тлі інших команд, тому їхній довгостроковий виліт (до речі, вперше в історії команда-господар втрачає всі шанси на плей-оф уже після двох турів) цілком закономірний.

 

Найімовірніше, з першого місця пройдуть до наступної стадії Нідерланди, а Сенегал і Еквадор розіграють другу путівку між собою.


Натомість у квартеті В усі чотири збірні все ще зберігають можливість вийти в плей-оф.

 

Фіналісти останнього Євро англійці, попри надпотужний склад, після легкого розгрому Ірану (6:2) розписали нудну нічию з американцями (0:0).

 

Іранські ж футболісти, які, до речі, не співають гімн перед іграми на знак протесту проти дій режиму в Тегерані, дещо несподівано здолали Уельс: валлійці увійшли в історію цього «мундіалю» як перша команда, гравець якої був вилучений — Бейла і Ко підвів воротар Хеннесі.


Проте чи не найбільшою сенсацією першого тижня турніру стала поразка одного з двох головних претендентів на чемпіонську корону — Аргентини — від Саудівської Аравії.

 

«Альбіселесте», які мали 36-матчеву безпрограшну серію, вдало розпочали гру, забивши з пенальті зусиллями Мессі, проте аравійці у другому таймі за 7 хвилин перевернули все з ніг на голову.

 

У підсумку сенсаційний програш поставив під питання вихід Аргентини до плей-оф, а саудити після несподіваного тріумфу влаштували свято: король оголосив про вихідний для всієї країни, а футболістам, подейкують, він подарує по Rolls Royce та по 2,5 млн євро призових.


Перебуваючи під тиском після провалу на старті, Мессі і Ко довго не могли пробити захист мексиканців.

 

І коли здавалося, що зустріч так і завершиться без голів, вирішальну роль знову відіграв 7-разовий володар «Золотого м’яча»: спочатку Мессі відзначився розкішним дальнім ударом, а потім допоміг створити шедевр Енцо Фернандесу.


У третьому матчі аргентинці протистоятимуть полякам, капітан яких Роберт Левандовський у матчі з Саудівською Аравією нарешті забив свій дебютний гол на «мундіалях».


Непереконливо поки виглядають і німці з бельгійцями. Чемпіони світу-2014 спочатку програли японцям, а потім ледве врятували нічию проти іспанців.

 

Як наслідок — «бундестім» перед третім туром іде останньою, але все ще має шанси на плей-оф. Однак тепер усе залежить не лише від них.


А бельгійці на чолі з Куртуа і Де Брюйне після вимученої перемоги над канадцями майже без шансів програли Марокко.

 

Канадці ж, хоч і забили дебютний у своїй історії гол на ЧС, уже втратили шанси на продовження турнірної боротьби.


З огляду на перші матчі, чи не головним фаворитом саме по якості гри наразі виглядають французи й іспанці.

 

Чинні чемпіони світу завдяки голам Жиру і Мбаппе вже обіграли Австралію й Данію і достроково вийшли у плей-оф, а підопічні Луїса Енріке розтрощили Коста-Ріку (7:0).

 

Проти німців їм, щоправда, не вдалось утримати переможний рахунок, але щодо їхніх перспектив по плей-оф, схоже, ніяких сумнівів немає.

 

Впевнено розпочали виступи і бразильці, проте на певний час втратили через травму Неймара.