Очільник Пентагону назвав війну Росії проти України викликом усій безпековій системі XXI століття

23.11.2022

Міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін, виступаючи у Канаді на Галіфакському форумі з міжнародної безпеки, закликав союзників по НАТО уберегти світовий порядок від можливої руйнації.

 

На його думку, війна, яку веде росія у самісінькому серці Європи, є прямим нападом на основи цивілізованої спільноти.

 

«Навмисна жорстокість росії є нападом на наші спільні цінності — і на правила війни», — сказав він, підкресливши, що російське вторгнення в Україну «розриває заснований на правилах міжнародний порядок, який забезпечує світову безпеку».


Очільник Пентагону відзначив роль тих європейських союзників, які «ведуть боротьбу з нестабільністю, руйнуванням, людськими стражданнями, потоком біженців та іншими небезпеками від усе більш безрозсудної та агресивної росії».

 

За словами пана Остіна, своїм вторгненням в Україну путін нав’язав усім принцип тиранії та безладу, який переслідується ще й тінню розповсю­дження ядерної зброї.


У такому світі нікому не хотілося б жити, тому він запропонував іншу модель міжнародного порядку, що є прямою протилежністю російському.

 

«Це система, де малі держави мають такі ж права, як і великі, — вважає він, — де процвітання поділяють усі народи, а не накопичують імперії чи автократи; де ядерна зброя відповідально контролюється, а не використовується для загрози світові; де суперечки вирішуються переговорами, а не кровопролиттям; де суверенітет поважають, а не топчуть; де цивільне населення захищене, а не є мішенню; і світ, де кордони шануються, а не перекроюються силою».


На думку пана міністра, керівництво США свого часу допомогло розбудувати заснований на цих правилах міжнародний порядок, і лідерство цієї країни є життєво важливим для його підтримки.

 

«Люди усього світу не хочуть повертатися назад, щоб пережити нову похмуру еру потрясінь, хаосу та війни», — вважає він він. 

 

У свою чергу війна за вибором путіна, на його думку, несе трагедію безладу. Це є викликом усій безпековій системі XXI століття.

 

«Так склалося історично, — наголосив він, — але ми збираємося цей виклик прийняти».


Водночас пан Остін підкреслив, що росії не вдасться втягнути весь світ у війну.

 

«Не робіть помилкових висновків, — сказав він. — Нас не втягнуть у війну путіна, але ми будемо стояти поруч з Україною, коли вона бореться, щоб захистити себе. Ми будемо захищати кожен дюйм території НАТО».