Темрява нас не поглине? Чи загрожує Києву енергетичний колапс і масова евакуація

09.11.2022

Повідомлення американського видання The New York Times про ймовірність евакуації трьох мільйонів киян через повний колапс електромереж не додало мешканцям столиці недільного настрою.

 

Аби попередити паніку, глава Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук спробував роз’яснити ситуацію детальніше.

 

З його слів стало зрозуміло, що наразі ніхто нікуди не їде, але адресу найближчого пункту обігріву уточнити все ж таки варто.
    

Як повідомила пресслужба КДМА, у Києві все контрольовано і приводів говорити про надзвичайну ситуацію поки що немає. Втім у рамках підготовки системи цивільного захисту влада змушена розглядати всі можливі варіанти розгортання подій.

 

Евакуація в цьому списку — крайній і найменш вірогідний сценарій.

 

«Так, ми напрацьовуємо різні плани, вчимо людей реагувати і бути готовими вже зараз, — сказав Роман Ткачук. — У кожному районі давно існують евакуаційні комісії на випадок абсолютно різних надзвичайних ситуацій — від повені до аварій на об’єктах критичної інфраструктури. Для нас важливо уникати паніки і дезінформації, тому вкотре прошу ЗМІ не маніпулювати інформацією».
    

За словами пана Ткачука, міська влада робить усе, аби мінімізувати для мешканців наслідки постійних атак росії на об’єкти критичної інфраструктури.

 

У кожному районі Києва підготують у середньому по 100 пунктів обігріву, які працюватимуть узимку.

 

Вони будуть облаштовані на базі соціальних об’єктів, оскільки саме там буде забезпечено тепло- та енергопостачання у випадку критичної ситуації.

 

Ці пункти обладнають усім необхідним: теплом, освітленням, санвузлами, їдальнями, місцями для відпочинку, банками теплого одягу та теплими ковдрами.

 

Додатково пункти будуть обладнані генераторами для аварійного живлення, тепловими гарматами. Неподалік за необхідності чергуватимуть співробітники «швидкої допомоги».
    

Як відомо, наразі в Україні рашисти вже пошкодили або повністю знищили 40 відсотків енергетичної інфраструктури.

 

Особливо постраждали об’єкти, що генерують світло для Київської, Чернігівської, Черкаської, Житомирської, Сумської, Харківської, Полтавської областей.

 

Саме тому тут були введені найжорсткіші графіки віялових відключень електроенергії, які не завжди спрацьовують у вказаний час.

 

Тобто світло може зникати не в ті години, які оголошені енергетиками, а відключення може тривати довше, ніж заявлено.
    

Причину збою днями пояснили в диспетчерському центрі НЕК «Укр­енерго».

 

«Рішення щодо введення графіків погодинних відключень в окремих областях діє до того моменту, коли диспетчер того чи іншого обленерго бачить у себе на моніторі різке одночасне збільшення споживання електро­енергії, — йдеться у повідомленні пресслужби компанії. — Для того, щоб уберегти електромережі від додаткових аварій, він ухвалює рішення про застосування екстрених заходів, тобто графіків аварійних відключень (ГАВ) на території області».
    

Загалом в Україні сьогодні серйозні перебої зі світлом мають 4,5 мільйона споживачів. Найбільше потерпають від комунальних незручностей мешканці Києва та Київської області.

 

«Дійсно складно, — прокоментував ситуацію Володимир Зеленський. — На тижні в мене було кілька спеціальних нарад. Детально розглядаємо кожен сценарій і готуємо відповідні дії. Хоч би чого хотіли терористи, хоч би чого домагалися, ми маємо пройти цю зиму й бути навесні ще сильнішими, ніж зараз. Бути ще більше готовими до звільнення всієї нашої території, ніж зараз».