Кіченок у парі з латвійкою Остапенко зупинились за крок від фіналу на WTA Finals

09.11.2022
Кіченок у парі з латвійкою Остапенко зупинились за крок від фіналу на WTA Finals

Дует Кіченок/Остапенко завершив надуспішний для себе рік півфіналом Підсумкового турніру WTA. (Фото: Великий теніс України.)

Вишенькою на торті тенісного сезону-2022 став Підсумковий турнір WTA, який цього року прийняв американський Техас із рекордним призовим фондом  5 мільйонів доларів.
    

Серед учасниць WTA Finals у парному розряді була і представниця України Людмила Кіченок, яка цього сезону грає в дуеті з чемпіонкою Ролан Гарроса-2017 латвійкою Альоною Остапенко.
    

Українсько-латвійський тандем стабільно виступав увесь рік: у лютому Люда й Альона дійшли до фіналу в Дубаї, згодом уперше в кар’єрі вийшли до півфіналу парного РГ.

 

Ще кращі результати тенісистки показали на траві, вигравши титул у Бірмінгемі і зупинившись за крок від трофею в Істборні.

 

На другому поспіль турнірі Великого шолома — Уїмблдоні — Кіченок й Остапенко знову пробились до 1/2 фіналу.

 

А після перемоги на «тисячнику» в Цинцинаті жодних сумнівів щодо участі дуету на Підсумковому турнірі вже не було.
    

Людмила, до речі, стала першою українською тенісисткою часів незалежності, яка пробилась до заповітної вісімки у парному розряді.

 

«Обидві групи дуже сильні. Не дуже хотіла бути в одній групі з росіянкою Кудерметовою, і всі розуміють, чому, але що маємо — те маємо. До речі, кожну з цих команд ми перемагали влітку, тому загалом це непоганий жереб», — оцінила передматчеві розклади Кіченок.
    

Саме проти Кудерметової (яка грає в дуеті з бельгійкою Мертенс) українсько-латвійський дует зіграв свій перший матч у групі WTA Finals, програвши його на вирішальному тай-брейку.

 

У другому поєдинку Люда й Альона знову поступились на тай-брейку, не реалізувавши при цьому матчбол у грі проти пари Олмос/Дабровскі.

 

Попри дві поразки поспіль, вони зберігали шанси на вихід із групи, але все залежало не тільки від них.
    

Зрештою, все склалося саме так, як треба було Кіченок/Остапенко: вони обі­грали в останньому турі пару Даніліна/Хадад Майя і за різницею виграних/програних сетів посіли друге місце в квартеті.

 

За іронією долі, саме вдала серія Кудерметової/Мертенс із трьох перемог поспіль допомогла Люді й Альоні заскочити на прохідне місце.
    

«Гадаю, ми цього року провели вдалий сезон. Тут ми вже програли два поєдинки на супер тай-брейку. Це було б божевілля, якби ми програли ще й третій. У другій грі ми були близькі до перемоги. Так буває, що трохи не щастить, що програєш буквально два розіграші — й на тому кінець. Раді, що нам усе-таки вдалось пробитись у півфінал, хоча трохи й пощастило», — не приховувала емоцій Остапенко.
    

А от у поєдинку за вихід до фіналу шансів у нашого дуету майже не було. У протистоянні з першими ракетками світу, чешками Крейчіковою й Синяковою, які цього року виграли три турніри серії Grand Slam із чотирьох, Люда й Альона програли в двох сетах, таким чином завершивши свій надуспішний сезон.

 

При цьому Кіченок уже точно фінішує за підсумками року в топ-10: востаннє таких висот у парі досягала Катерина Бондаренко після перемоги на Відкритому чемпіонаті Австралії в парі з сестрою Альоною у 2008 році.