Коли рф вдарила по енергооб'єктах: як хостинг-провайдери і дата-центри працюють без світла

02.11.2022

Навіть під час тривалої відсутності електропостачання продовжують надавати стабільні послуги українські хостинг-провайдери і дата-центри.

 

Адже безперебійна робота серверів є критично важливою для існування бізнесу їхніх клієнтів.


Як компанії з хостингової галузі готувалися до вимкнень електрики і як довго можуть протриматися без світла?

 

На це запитання відповідають представники хостинг-провайдера і реєстратора доменних імен Cityhost.ua та дата-центри «Воля» і  DClCOSMONOVA.


Безперебійність роботи дата-центрів (ЦОДів) — це основа їхньої репутації. А оскільки аварії в електромережах та раптові вимкнення світла траплялися завжди, ДЦ від самого початку свого існування вирішували проблему організації додаткових джерел живлення.

 

Але ніколи їм не доводилося працювати в настільки екстремальних умовах. Тож нині ЦОДи вдосконалюють уже існуючі алгоритми дій у разі перебоїв енергопостачання і розробляють додаткові міри страховки.


У кожному дата-центрі є блоки безперебійного живлення, які автоматично вмикаються в разі зникнення світла. Вони працюють 10-20 хвилин — цей резерв часу потрібний, щоб запустилися дизельні генератори і устаткування перейшло на живлення від них. Така схема є класичною і використовується в усіх ЦОДах.


Дизель-генераторна установка потребує від 100 до 200 літрів палива на годину, тобто це доволі дороге задоволення. Утім у дата-центрах створено умови для того, щоб працювати від генераторів стільки, скільки буде потрібно, переконують надавачі послуг.


Найдовше відключення електрики за останні кілька тижнів тривало півтори доби, розповідає представник служби технічної підтримки дата-центру «Воля» В’ячеслав Голубничий.

 

Для забезпечення безперервної роботи устаткування компанія використовує чотири блоки безперебійного живлення та дизель-генератор потужністю 1 мегават.

 

У баках зроблено запас палива, якого вистачить на добу використання. Також існує домовленість із підрядниками, які готові заправити генератори максимально швидко.


Навіть у часи, коли немає відключень, генератор щомісяця запускають і тестують у робочому режимі.


Поки що стикався з максимальним вимкненням електрики на 3-4 години ЦОД DC|COSMONOVA, але готові й до триваліших відключень.


«Кожен із чотирьох серверних залів має власний генератор, — каже Юрій Гончаров, технічний директор дата-центру. — З’єднання електричних комутацій побудовані отак, що в разі виходу з ладу якогось із генераторів можна здійснювати взаємні перепідключення живлення між серверними.


І в цій компанії також зроблено запаси пального для генераторних установок, а інженери постійно стежать за станом устаткування, щоб якомога швидше усунути відхилення в роботі.

 

Крім того, зараз дата-центр будує альтернативні лінії зв’язку, які використовуватимуть як резервні в разі пошкодження основних магістралей. 


Докладає зусиль для скорочення енергоспоживання, щоб зменшити навантаження і на дата-центри, і загалом на всю енергетичну систему країни, хостинг-провайдер Cityhost.ua.


«Наш технічний персонал провів ревізію устаткування та оптимізував його роботу, завдяки чому вдалося знизити споживання електрики на 8-10%, — розповідає директор Cityhost.ua Олег Рівтін.

 

— При цьому якість та стабільність послуг не погіршилися, ми працюємо на такому ж рівні, як і раніше. Наші сервери розміщені в чотирьох країнах — Україні, Фінляндії, Німеччині та Нідерландах. Ми пропонуємо клієнтам здійснити «переїзд» у європейські дата-центри, якщо вони хочуть зберігати свої дані в безпечних локаціях. Але багато користувачів залишаються вірними українським дата-центрам».