Обвал кацапської оборони: українські війська звільняють нові села на півдні та сході України

05.10.2022
Обвал кацапської оборони: українські війська звільняють нові села на півдні та сході України

Наші «котики» в нашому Лимані. (Фото з сайту radiosvoboda.org.)

Недавно соціальні мережі облетіло фото, на якому український воїн стоїть біля пам’ятника знаменитому херсонському кавуну.

 

Символізм цієї світлини точно передав ситуацію в регіоні, де ЗСУ до списку звільнених територій регулярно вносять нові назви сіл.

 

Днями наш державний прапор замайорів у Архангельському, Шевченківці, Хрещенівці та Миролюбівці.

 

За даними ОК «Південь», лише 3 жовтня українські військові на цьому напрямку знищили майже 90 окупантів та понад 60 одиниць ворожої техніки. Деякі зразки вдалося взяти трофеями.


Цікаво, що москальські підрозділи на південному фронті стали менше бити у відповідь.

 

На думку голови Українського центру безпеки та співпраці Сергія Кузана, це результат тактики поступового виснаження ворога, яка була застосована на півдні та північному напрямку.

 

«Нам ще не можна говорити про стрімке звільнення Херсонської області та відбиття в окупантів обласного центру Херсон, але ми вже бачимо, як поступово обвалюється їхня оборона, — повідомив він в інтерв’ю Радіо НВ. — Це сталося завдяки тому, що ЗСУ поступово і дуже планомірно винищували їхні командні пункти, системи та засоби зв’язку, радіолокаційні станції і засоби протиповітряної оборони. У підсумку була внесена певна дискоординація в підрозділи противника, і ми отримали успішне просування наших сил на цьому напрямку».


У Луганській області після знакового звільнення Лимана, яке добряче зіпсувало кремлівцям шабаш із приєднання до рф кількох українських регіонів, теж з’явилися новини з розряду тяжкої симптоматики.

 

За даними голови місцевої військової адміністрації Сергія Гайдая, рашисти вирішили втримати сусіднє Сватове за будь-яку ціну й облаштували оборонний пункт у місцевій психіатричній клініці.

 

«Лікарня має гарну мережу підземних кімнат, тому ви­бір орків зрозумілий, — каже він. — Але це їх усе одно не врятує».


На Донеччині цими днями тривають дуже жорстокі бої навколо трьох міст — Бахмута, Авдіївки та Вугледара. Окупанти штурмують позиції українців, застосовуючи артилерію.

 

За даними Ген­штабу, більшість цих спроб невдалі, оскільки ЗСУ б’ють у відповідь з прицільної зброї та бомблять з авіації.

 

Аби помститися, кацапи вже за усталеною звичкою відкривають вогонь по критичній інфраструктурі.

 

Нещодавно касетними бомбами вони намагалися вивести з ладу Курахівську ТЕЦ, що забезпечує теплом і водою одразу кілька великих населених пунктів.


Тим часом триває звільнення від окупантів Харківщини. Днями їх вибили з Борової та Шийківки.

 

Як відомо, втрата цього східного регіону викликала у кремлівців нову хвилю ядерного шантажу.

 

Але ці погрози, на думку російського опозиціонера Ігоря Яковенка, швидше, блеф, аніж реальні наміри.

 

«Зараз включено механізми спостереження, — сказав він в ефірі телеканала «Еспресо». — Будь-яка спроба з боку путіна запустити інструмент ядерної війни буде припинена. Його знищать США прямим влучанням у бункер або якимось іншим способом».