БК «Прометей» заявив про дискримінацію і може не зіграти в новому чемпіонаті України

05.10.2022
БК «Прометей» заявив про дискримінацію і може не зіграти в новому чемпіонаті України

У дебютному матчі в ЛЕЛ чемпіон України — «Прометей» — розгромив латвійський «Огре». (Фото з сайту prometeybc.com.)

Слідом за футбольним оживають в Україні й інші спортивні господарства.

 

Стартові тури відбулися в чемпіонаті країни з волейболу, готуються до початку змагання в вищих хокейних та баскетбольних лігах, де закінчився попередній прийом заявок і тривають заключні приготування до початку внутрішніх змагань.


Скажімо, у Федерації баскетболу України в найближчі дні чекають від клубів на сплату вступних внесків та подачу заявочних листів своїх команд.


ФБУ попередньо повідомила, що участь у чоловічому чемпіонаті України планують узяти десять команд. Щоправда, один із клубів одразу заперечив факт своєї участі в новому ЧУ, що повністю оголило конфлікт між керівництвом федерації та власником одного з провідних спортивних клубів країни.

 

«Наша позиція лишається незмінною, доки ФБУ не змінять свого дискримінаційного рішення стосовно нашого клубу, БК «Прометей» не візьме участі в чемпіонаті України з баскетболу. Зауважу, що навіть в останній день подачі заявки на участь у чемпіонаті БК «Прометей» такої заяви не подавав, а отже прошу сприймати інформацію, розміщену на сайті ФБУ, щодо участі БК «Прометей» у ЧУ такою, що не відповідає дійсності», — повідомив директор «Прометея» Дмитро Палійчук.


За кілька останніх років «Прометей» стрімко здобув в Україні статус потужного спортивного клубу, піднявши свої обидва баскетбольні (жіночий та чоловічий) та волейбольний клуби на чемпіонські щаблі.

 

Cтатус найсильнішого баскетбольного клубу дозволив керівництву «Прометея» прямо й голосно заявити про дискримінацію, суть котрої полягає в тому, що ФБУ вимагає від чемпіонів зробити заявочний внесок, який у рази перевищує вступні фінансові вимоги для інших клубів.


«Для усіх клубів — учасників чемпіонату України з баскетболу було встановлено заявочний внесок у розмірі 40 тисяч грн, і винятково для баскетбольного клубу «Прометей» цей внесок склав 4 млн 500 тисяч грн, що у понад 100 разів перевищує внески для інших клубів. Наш клуб висловлює своє обурення ситуацією, що склалася в українському баскетболі, та категорично заявляє про неприпустимість вибіркового, дискримінаційного та упередженого ставлення до будь-якого з клубів-членів баскетбольної спільноти», — написав у фейсбуці президент СК «Прометей» Володимир Дубинський.


Водночас президент ФБУ Михайло Бродський пояснив, звідки взялися такі фінансові вимоги до чемпіона.

 

«Все почалося з того, що Федерація баскетболу України подала заявку «Прометея» до Ліги чемпіонів на участь клубу в цьому турнірі, попередньо обговоривши це з ним. Після цього пан Дубинський набрав мене і несподівано попросив зіграти у Кубку УЛЄБ. А коли наш чемпіон країни, попередньо подавши заявку на участь у Лізі чемпіонів, все-таки заявляється у Кубок УЛЄБ — це відвертий плювок у бік FIBA та ФБУ. Тож виконком ФБУ проголосував за додатковий внесок у 4,5 мільйона гривень у чемпіонат України для «Прометея» як клубу, який виступає паралельно в єврокубковому турнірі, що проходить не під егідою FIBA», — зауважив Михайло Бродський, додавши, що сплачені «Прометеєм» гроші будуть використані на допомогу українським клубам для участі в чемпіонаті України.


Після цього в ЗМІ з’явилася інформація, що «Прометей» вирішив напряму підтримати окремі баскетбольні клуби країни, що додатково роздмухало полум’я конфлікту.


«Мимоволі МБК «Миколаїв» опинився однією зі сторін нещодавнього конфлікту між БК «Прометей» та ФБУ, коли з боку ФБУ пролунала заява про намір «Прометея» «купити» низку клубів. Зі свого боку, маємо заявити, що жодної спроби «купити» команду з боку компанії «Будінвест Інжиніринг» та ії генерального директора пана Дубинського не було. Якщо ж ця прикра ситуація не знайде свою розв’язку та «Прометей» не візьме участі в наступному сезоні Суперліги, МБК «Миколаїв», на превеликий жаль, змушений буде також, уперше в історії України, пропустити найвищий за статусом національний турнір», — пресслужба миколаївського клубу була змушена реагувати на скандальні повідомлення й заяви.


Водночас інші клуби підтримували позицію федерації. «Вважаю ненормальним, коли один клуб диктує свої умови іншим клубам Суперліги», — наголосив президент «Дніпра» Валерій Кондратьєв.

 

А от багаторічному флагману вітчизняного баскетболу — «Хіміку» з Південного — сказати вже нічого. Через відсутність фінансування існування клубу практично неможливе. Про це заявив очільник Одеської обласної федерації баскетболу Сергій Назаренко.


Поки ж в Україні намагаються розв’язати гучний передстартовий конфлікт, гравці «Прометея» зіграли свій дебютний матч у Латвійсько-Естонській лізі, впевнено перегравши «Огре» з Латвії — 109:56.