На золотих хвилях: на ЧС-2022 в Чехії українська збірна здобула сім нагород

28.09.2022
На золотих хвилях: на ЧС-2022 в Чехії українська збірна здобула сім нагород

Параатлет Роман Полянський захистив титул чемпіона світу. (Фото: Getty Images.)

Після надуспішного чемпіонату світу з веслування на байдарках і каное (сьоме місце у медальному заліку з п’ятьма нагородами) не менш вдало виступили на світовому форумі й представники веслування академічного.


На ЧС, що завершився у чеському Рачіце, «синьо-жовта» збірна була представлена 34 спортсменами, дев’ять із яких — учасники парадисциплін.

 

При цьому наші веслувальники не лише перевершили результат 2019 року (тоді, нагадаємо, Україна була 12-ю в медальному заліку з одним «золотом»), а й узагалі встановили особистий рекорд за кількістю нагород: сім медалей, з яких два «золота» та п’ять «бронз».


Шість із семи медалей завоювали паралімпійці. Так, уперше на світовому рівні тріумфував дует Світлани Богуславської та Ярослава Коюди, а Роман Полянський захистив звання чемпіона світу.

 

Ще чотири медалі «бронзового» ґатунку принесли Україні Анна Айсанова, Андрій Сивих і Дмитро Херез, Дар’я Котик і Станіслав Самолюк та Анна Шеремет.


Натомість єдину медаль в академічному веслуванні, яка водночас стала першою в історії України в легких парних двійках, завоював дует Станіслава Ковальова та Ігоря Хмари, котрі посіли третє місце.


«Наші показники на режимних тренуваннях були чудові, й вони дозволяли боротися за призові місця. Але у порівнянні з минулим, позаминулим роками ми не знали, як зараз дійдемо. Тоді ми боролися за вихід до півфіналу, але далі не проходили. Проте зараз із кожною гонкою просто додавали. І була впевненість: щоранку, прокидаючись, ми мали сили, і було зрозуміло, що можемо боротися. А як вийшли на розминку, за 50 хвилин до старту, то були просто впевнені в собі, своїх силах.


Перша половина дистанції просто пролетіла, наче її не було. Ми навіть не помітили. А потім я дивлюся — їдемо у топ-3. Але на останніх 100 метрах накрило так, сил вже не було, і боролися за друге місце, але фінішували третіми. Проте це чудово. Ми фінішували і навіть не вірили, що ми треті. Просто вийшли на п’єдестал — я досі не усвідомлював, що ми треті на чемпіонаті світу. Програли дві секунди олімпійським чемпіонам. Але думаю, що трішки відпочинемо — і треба ще більше працювати. І будемо працювати, щоб далі було ще краще», — не приховував емоцій Ігор Хмара.


Його напарник Станіслав Ковальов у свою чергу сказав, що «бронза» — винагорода за багато років важких тренувань, але, за його словами, головне завдання на майбутнє — Олімпіада-2024.


Таким чином, завдяки семи нагородам українська збірна вперше за вісім років завершила чемпіонат світу в топ-6 медального заліку.

 

Востаннє таке вдавалось ще в 2014 році, коли «синьо-жовті» посіли п’яте місце з двома золотими нагородами.

 

При цьому цьогорічний результат українців — найкращий за ґатунком нагород з 2009 року, коли збірна виграла три «золота» та одне «срібло».

 

А за кількістю медалей (сім) Україна встановила абсолютний рекорд. Попереднім найкращим досягненням збірної був результат 2009 року — чотири нагороди.


А очолила медальний залік цього року Велика Британія (12 медалей: сім золотих, 1 срібна і 4 бронзові): вперше з 2016 року, коли на мундіалі розігрували нагороди лише в неолімпійських і непаралімпійських дисциплінах.

 

Востаннє британці вигравали медальний залік повноцінного чемпіонату світу в 2015-му, коли здобули 15 нагород (5+9+1).


Також у топ-3 Італія (9 нагород: 5+3+1) та Румунія (4+0+0).