Українська чоловіча збірна «з боями» програла угорцям у Кубку Девіса

21.09.2022
Українська чоловіча збірна «з боями» програла угорцям у Кубку Девіса

Ілля Білобородько та Владислав Манафов принесли збірній єдине очко у протистоянні з угорцями. (Фото: btu.org.ua.)

Після завершення останнього в сезоні турніру серії Grand Slam — US Open — та перед фінальною частиною сезону, кульмінацією якої стануть Підсумкові турніри, представники ATP-туру отримали «вікно» для матчів Кубка Девіса.


Поки топзбірні в елітному дивізіоні вирішували долю путівок у плей-оф за бажаний трофей, українська команда вирішувала зовсім інші завдання: у матчі першої світової групи їй протистояла Угорщина. Поєдинок, який мав відбутися в Україні, через війну перенесли у Вільнюс.


Зважаючи на заявку обох команд, саме угорці були фаворитами. Так, у розпорядженні капітана «синьо-жовтої» збірної не було рейтинг-лідерів України Крутих, Сачка й Марченка, які вирішили зосередитися на «челенджерах».

 

На причину їхньої відсутності натякнув екслідер збірної Сергій Стаховський, який написав, що це з вини федерації команда не може зібрати найсильніший склад.

 

Віце­президент збірної Євген Зукін у відповідь заявив, мовляв, перераховане тріо, як і свого часу Стаховський, вимагали завеликі призові.


Зрештою, на матч з угорцями Медведєв викликав гравців, які стоять в одиночному рейтингу далеко від топ-300.


Угорська ж збірна зібрала найсильніший склад на чолі з гравцем топ-100 Фучовичем. Саме чвертьфіналіст минулорічного Уїмблдону і приніс номінальним гостям дві перемоги: спочатку він відкрив рахунок у матчевій зустрічі, а потім і приніс своїй команді вирішальне третє очко.

 

Попри суттєву різницю у класі, українські тенісисти все ж зуміли виграти один матч: Ілля Білобородько у парі з Владиславом Манафовим були сильнішими за дует Файта/Марожан.


Перед цим В’ячеслав Бє­лінський у дебютній грі за збірну у двох сетах програв Фучовічу, а Владислав Орлов — Пірошу.

 

У вирішальному ж поєдинку Білобородько поступився у двох сетах все тому ж Фучовичу, хоча й мав шанси перевести гру у третю партію.


Таким чином, українська команда другий рік поспіль поступається у першому раунді першої світової групи, у якому розігрується місце у кваліфікацію фінальної частини Кубка Девіса.

 

Минулого сезону наші тенісисти програли команді Норвегії. У березні наступного року українці мають боротися за право залишитися у першій світовій групі.


«У нас був гарний тиждень тут. Як ви знаєте, ми повинні були грати цей матч удома, в Україні, і ми отримали тут, у Вільнюсі, практично свій другий дім. Дуже хочу подякувати Федерації тенісу Литви, тенісній академії Вільнюса за допомогу з тренуваннями, за чудовий прийом.


Єдина річ, якої нам не вистачало в цьому матчі, — домаш­ньої атмосфери на трибунах, наших уболівальників. Дуже незвичайно було чути тишу перед важливими очками», — заявив після зустрічі Андрій Медведєв. При цьому він звернув увагу на недостатню підтримку з боку угорців.


«Було б чудово зіграти проти такої команди, як Угорщина, у Бучі, Ірпені чи Маріуполі. Можливо, у Херсоні, який ми незабаром звільнимо, чи у Харкові. Тому що протягом усього цього тижня був лише один представник з їхньої команди — це Мартон Фучович, хто приходив, щоб висловити свою підтримку та симпатію нашій команді. Я був по-справжньому здивований, що ніхто більше з їхньої делегації не знайшов хвилинки, щоб просто побажати нам зіграти наступний матч удома. І, звичайно, дивлячись на політичну ситуацію, на дії їхнього уряду, дуже сподіваюся, що ми ще зіграємо з цією командою в нашій країні, в одному з міст, які були зруйновані їхніми партнерами — росією. Війна поділяє все на біле та чорне, немає жодної сірої зони. Вони намагаються залишатися в ній, але так це не працює», — наголосив капітан української збірної.


Коментуючи ж виступ своїх підопічних, Медведєв похвалив їх за старання, хоча й визнав, що угорські тенісисти мають більш високий клас.


«Це був гарний тиждень, цікаві матчі та корисний досвід для нас. Ми боремося не лише в ім’я тенісу, а й за нашу країну, нашу армію, наших людей, які гинуть щодня. Ми чудово провели пару, як мені здається, і далі я теж намагався добре зіграти в одиночному матчі. У другій партії я мав хороші шанси, але не зміг ними скористатися, зробив трохи більше невимушених помилок в атаці. Це лише вдруге в моїй кар’єрі, коли я грав із суперником із топ-100 рейтингу», — резюмував Білобородько.


У жіночій же сітці успішним став тиждень для Марти Костюк, яка у парі з чешкою Терезою Мартінцовою тріумфувала на турнірі WTA 250 у словенському Порторожі. Це перший трофей Марти на рівні WTA в обох розрядах. Після перемоги у Словенії українка вперше піднялась до топ-40 парного рейтингу.