У Черкасах школі мистецтв присвоїли ім’я відомого композитора Валентина Талаха

14.09.2022
У Черкасах школі мистецтв присвоїли ім’я відомого композитора Валентина Талаха

Побажання вихованцям Черкаської дитячої школи мистецтв №2 від пані Людмили, дружини композитора Валентина Талаха. (Фото пресслужби Черкаської міської ради.)

Черкаській дитячій школі мистецтв №2 присвоїли ім’я відомого композитора Валентина Талаха.

 

Він із 1967-го працював завідувачем музичною частиною та диригентом Черкаського обласного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка і написав музику до славня міста, який починається словами: «Від прадіда черкасці козаки, душею мудрі і серця відкриті».


Як розповіли «УМ» у Черкаській міській раді, за таке рішення, після громадського обговорення, на сесії проголосували міські
депутати.


Тож потім у школі мистецтв, створеній на базі дитячої музичної школи №5, яка веде свою історію ще з 1980 року, організували й провели музичний вечір «Нове ім’я — нова сторінка!».


«Його гостями стали дружина талановитого композитора, заслужена артистка України Людмила Талах та їхній син — Костянтин, який продовжує справу свого батька й займається музикою», — наголошують у міській раді Черкас.


І додають: Валентин Талах народився в селі Стовпинка Олевського району Житомирської області 5 квітня 1937 року, довгі роки працював у Черкасах.

 

Його в місті над Дніпром пам’ятають харизматичним та глибоким. Він був тим, хто своєю творчістю збагачував культуру Черкас. Завжди прагнув, щоб оркестр театру ставав повноцінною дійовою особою кожної вистави.

 

За час його діяльності в репертуарі театру з’явилися складні музичні спектаклі, а згодом оперети — «Маріца» Кальмана, «Циганський барон»
Штрауса.


 «Мій чоловік — театральна людина, він дуже багато писав музики й працював з оркестром. Його любили музиканти, вони приходили слухати його музику й завжди дякували. Для них він був взірцем музичного керівника», — зазначає дружина композитора пані Людмила, яка щиро дякує жителям Черкас за пам’ять та вшанування творчості її чоловіка і бажає учням школи мистецтв наснаги у творчості та перших місць у музичних конкурсах.


«Вітаю культурну спільноту нашого міста з цією визначною подією, а школу мистецтв — із новою сторінкою в історії. Валентин Талах — гідний приклад для юних вихованців цього закладу, які вчаться тут музики, вокалу, образотворчого, театрального й хореографічного мистецтва», — підсумовує міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, який теж брав участь у музичному вечорі на честь присвоєння школі імені талановитого композитора.