За браком концентрації: українські баскетболісти припинили боротьбу на ЧЄ-2022

14.09.2022
За браком концентрації: українські баскетболісти припинили боротьбу на ЧЄ-2022

У матчі 1/8 фіналу Євробаскету-2022 проти збірної Польщі Святославу Михайлюку не вдалося реалізувати весь свій ігровий потенціал. (Фото sport.ua.)

Свої виступи на чемпіонаті Європи українські баскетболісти розпочали так, що кращого й не уявити.

 

Здобувши в трьох перших турах групового етапу три перемоги, підопічні Айнарса Багатскіса достроково отримали перепустку до «плей-оф».

 

Не зіпсували «синьо-жовтим» настрій і заключні дві поразки в групі від потужних збірних Греції та Хорватії.

 

Навіть за таких обставин, завдяки кращим додатковим показникам, українська команда спромоглася посісти в своєму секстеті високе друге місце й у суперники по 1/8 фіналу отримала відносно скромного опонента — збірну Польщі.


Своєю грою на груповому етапі українська збірна відверто вразила спеціалістів.

 

«Думаю, за цей груповий раунд у багатьох змінилася думка про нашу команду, адже я чую, як нас хвалять», — говорив латвійський очільник «синьо-жовтих».

 

Утім сам же й визнавав, що команді не вистачає стабільності. За словами Багатскіса, її (стабільність) його колектив здобував у кожній новій грі.


Щоправда, протистояння з поляками — не той рівень, де вітчизняні баскетболісти могли дозволити собі експерименти та вольності.

 

«Не має значення, з ким ми гратимемо. Нехай навіть «Чикаго Буллз» приїде, а нам треба показувати свій баскетбол. На груповому етапі ми добре виконали свою роботу, в кожному матчі ми покращували свою гру», — наголошував перед початком «плей-оф» Багатскіс.


Попри те, що збірна Польщі не входила до числа фаворитів Євробаскету-2022, а в протистоянні з українцями не мала статусної переваги, гра проти «біло-червоних» вимагала від наших збірників максимальної зібраності та концентрації.


Однак саме цих компонентів і забракло українським баскетболістам для переможного завершення їхньої дуелі з польськими опонентами. За відносно рівної гри підопічні Багатскіса час від часу виходили вперед, проте в заключній чверті, втративши контроль над грою, дозволили супернику оформити переможний результат — 94:86.


«Ми припустилися великої кількості помилок, звичайно ж, не влучили кидки, але ти не можеш влучати кожну гру. З іншого боку, ми мали бути сконцентрованими постійно. Якщо ж ми втрачали фокус хоча б на секунду, вони швидко відігравалися, зрівнювали рахунок, поверталися до гри», — визнав лідер української збірної Святослав Михайлюк.

 

У матчах Євробаскету-2022, котрі завершилися перемогами української команди, саме Михайлюк робив найбільший внесок в очковий доробок своєї команди.

 

Однак у матчі з Польщею гра у нього відверто не пішла. Лише 12 очок, і третій у команді показник за очками — відверто скромне досягнення Михайлюка в програному поєдинку 1/8 фіналу.


«Наша команда матиме гарне майбутнє, якщо всі будуть здоровими. У нас декілька молодих гравців, деякі ще розвиваються та підростають. Думаю, на наступному Євробаскеті ми будемо кращими й сильнішими. Це був хороший досвід для нас», — констатував Михайлюк.


Загалом же нижче своїх можливостей в поєдинку з Польщею зіграла вся українська команда. На думку Багатскіса, причина поразки Польщі — низький відсоток реалізації кидків.

 

«Поляки запропонували нам той захист, при якому ми могли виконувати багато відкритих триочкових кидків з кутів. Ми очікували цього, але не реалізували більшість з цих кидків. Мої вітання збірній Польщі», — зазначив очільник «синьо-жовтих».