Ціною неймовірних зусиль: збірну України з волейболу запросили до участі в кваліфікації на Олімпіаду

14.09.2022
Ціною неймовірних зусиль: збірну України з волейболу запросили до участі в кваліфікації на Олімпіаду

На чемпіонаті світу-2022 українські волейболісти потрапили до вісімки кращих збірних турніру. (Фото з сайту sport.ua.)

Уперше за 24 роки потрапивши на «мундіаль», українська волейбольна збірна досягла на ЧС-2022 історичного результату.

 

Участь синьо-жовтої команди в чвертьфіналі турніру — підтвердження її високого ігрового потенціалу, котрий відкриває перед нею нові горизонти.


Одразу по завершенні ЧС президент ФВУ Михайло Мельник повідомив, що з офісу Міжнародної федерації волейболу він отримав лист, у якому йдеться про запрошення команди України на кваліфікаційний турнір Олімпіади-2024.

 

«На цей лист Україна чекала близько 30 років! Нашу чоловічу збірну запрошують, згідно з місцем у світовому рейтингу, взяти участь у кваліфікації до Олімпійських ігор, які відбудуться в Парижі у 2024 році! Браво Угіс Крастіньш, браво Козаки, браво Україна», — написав на своїй сторінці у фейсбуці Мельник.


Нагадаємо, що на ЧС-2022 українська збірна також потрапила, отримавши запрошення від ФІВБ. Замінивши на планетарному форумі потужну збірну росії, українська команда показала цілком пристойний як для новачка рівень гри.


Шанс на успіх українські волейболісти мали й у чвертьфіналі проти словенців. Перемога в першому сеті могла надихнути українську команду на подальші звершення в матчі. Однак стартова невдача змусила суперника «синьо-жовтих» активувати всі свої резерви.


«Наш суперник урізноманітнив свою подачу. Почав чинити більший тиск. Звісно, втримати такий рівень, який ми показували у першій партії, було нереально. Надалі нам було складно знайти баланс, де ми розслабляємося, а де додаємо. Постійно працювали на максимальних обертах. І коли ти працюєш на максимальних обертах, рано чи пізно з’являється втома, й у деяких дрібних моментах починаєш помилятися та втрачаєш емоції», — Угіс Крастіньш розповів, чому збірній України не вдалося перемогти Словенію.


Варто згадати й про інший фактор, який допоміг словенським волейболістам перевершити українську команду. Провівши матчі групового етапу в Польщі, грати поєдинки «плей-оф» «синьо-жовті» перебралися до Словенії.

 

І тут, у рідних стінах, за підтримки 11 тисяч палких уболівальників місцева збірна отримала додаткову фору над своїми суперниками.

 

«Коли ти стоїш на подачі й увесь зал свистить тобі. Усі 11 тисяч свистять, так, це трохи тисне, як ти підкидаєш, як налаштовуєшся. Але не думаю, що ми повністю провалили подачу, були добрі відрізки, були й погані», — про гарячу атмосферу під куполом арени «Стожице» в Любляні розповів капітан збірної України Олег Плотницький.


За словами Угіса Крастіньша, його підопічні постійно були змушені витрачати сили на те, аби відмежовуватися від психологічного тиску місцевих уболівальників.

 

Утім навіть за таких умов кожна з наступних трьох партій у матчі, які виграли словенці, не була позбавлена боротьби.

 

«Потрібно було ризикувати, але, слід зізнатися, ми зневірилися», — констатував Плотницький.


Хай там як, а потрапляння збірної України до вісімки найкращих збірних «мундіалю» — серйозний успіх вітчизняного волейболу.

 

«Команда показала високий потенціал, а також те, що має характер, — це факт, проте як буде далі — не знаю. Гадаю, що команда додала за останні кілька сезонів. Ми вже на рівних боремося з топкомандами. Однак щоб грати на такому рівні та повторити такий успіх — для цього треба докладати неймовірних зусиль. Тут треба все зубами вигризати. Просто так ніхто нічого не дає», — резюмував Угіс Крастіньш.

ТАБЛО


Чемпіонат світу. Чоловіки. Чверть фінал. Словенія — Україна — 3:1 (18:25, 26:24, 25:19, 25:23).