Бабине літо скасовується? Синоптики дали прогноз погоди на осінь

07.09.2022
Бабине літо скасовується? Синоптики дали прогноз погоди на осінь

Ось і минуло літечко, в Україні вже зафіксували перші «спроби» заморозків на ґрунті, і це явище лише посилюватиметься надалі.

 

Таким прогнозом «порадував» народний синоптик Стас Щедрін: «Най­ближчим часом у північно-західних і Сумській областях місцями можливі нічні заморозки. Але потім тепло повернеться».


Невдовзі, пророкує Щедрін, у Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській, Чернігівській та Сумській областях місцями можливі нічні заморозки. Також, найімовірніше, Україну накриють дощі та сильне похолодання: температура повітря знизиться до +14...+22 °С у денний час і до +6...+13 °С — у нічний.


Багатьох українців стривожили такі перспективи, адже картопля ще в землі, її лише починають копати. Заспокоїти співгромадян спробувала синоптик Наталка Діденко.

 

«Осінь буде — красуня, з сонечком, різнобарвним листям, айстрами, чорнобривцями, з ранковими серпанками, словом, класика букваря та фейсбучних фотографій», — поетично розписала вона свій прогноз.


Однак і вона попереджає про дощі.

 

«Перші серйозні дощі ймовірні наступної неділі, 11 вересня», — повідомила фахівець і порадила «використовувати найближчий тиждень повною мірою, якщо потрібна суха гарна сонячна погода без масштабних заморозків».


На думку народного синоптика Володимира Деркача, в певні періоди вересневої декади може бути досить вітряно. Опади будуть помірними, а їхня ймовірність — досить висока. Деркач заявив, що на початку вересня ночі стануть досить прохолодними, але обійдеться без заморозків. У другій декаді місяця (11-20 вересня) очікується тепла погода.


А як же бабине літо, якого ми всі чекаємо, коли суха та тепла погода тримається зазвичай не менше п’яти днів. Як пояснила заступник начальника відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Наталія Голеня, «у жовтні бувають такі періоди, у листопаді. Прогнозувати зараз їх практично неможливо».

 

При цьому синоптик зазначила, що про бабине літо можна говорити, якщо антициклон стоятиме приблизно п’ять днів і температура підніметься до 15-20 градусів. За її словами, зазвичай бабине літо спостерігається на початку — у середині жовтня.


Завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Укргідрометцентру Віра Балабух стверджує, що погода в Україні у вересні 2022 року буде більше схожа на літню. Середня температура повітря може бути на один градус вище, ніж за останні 30 років.


З метеорологічної точки зору бабине літо — перший осінній період із стійкою антициклонічною погодою, коли нічне вихолоджування ґрунту та повітря ще не надто сильне, а денне тепло вже ніяк не назвеш спекою.


А от у листопаді зимова погода завітає в західний регіон. Найшвидше сніг випаде у Львові. Кришталеві сніжинки там прогнозують уже 12 листопада. У цей день температура повітря не опуститься нижче нуля, тож сніг не затримається на поверхні.

 

Вдруге засніжить уже 22 листопада. Тоді снігу буде трохи більше, а стовпчики термометрів показуватимуть 3 градуси морозу, тому, можливо, землю трохи припорошить. Третій сніжний день у місті буде вже в останній день осені.


В інших областях заходу України історія зі снігом буде дещо іншою. Наприклад, Тернопіль припорошить наприкінці листопада. В Івано-Франківську засніжить іще восени, а в грудні сніжних днів буде ще більше. Однак температура повітря вдень буде плюсовою, тож, схоже, що сніг одразу танутиме.


На Волині сніг синоптики обіцяють 10, 13, 16 та 30 листопада. У Києві снігу восени не буде, а от у Вінниці його прогнозують на останній тиждень листопада. На схід, як і на південь, зима не поспішатиме. Тобто в листопаді снігу там іще не буде.