Ключ до перемоги: збірна України з баскетболу достроково здобула путівку до «плей-оф» Євробаскету-2022

07.09.2022
Ключ до перемоги: збірна України з баскетболу достроково здобула путівку до «плей-оф» Євробаскету-2022

Святослав Михайлюк демонструє найкращу результативність у складі збірної України на чемпіонаті Європи. (Фото з сайту fbu.ua.)

Напередодні старту Євробаскету-2022 чоловіча збірна України з баскетболу опинилася під відчутним психологічним пресом.

 

Незадовго до початку континентальної першості підопічні Айнарса Багатскіса програли два поспіль поєдинки відбору на чемпіонат світу.

 

Особливо болісно була сприйнята поразка скромній збірній Ісландії, хоча й невдача в протистоянні з Італією, коли по ходу матчу «синьо-жовті» мали 11-очкову перевагу, теж виглядала не надто привабливо.

 

«Нашій грі немає виправдань», — бідкався після тих невдач Багатскіс.


Українські ж збірники наголошували, що після двох болючих поразок тренер провів хороший розбір польотів.

 

«Так, ми говорили про матчі з Італією та Ісландією. Ми провели збори. Дійшли висновку, що потрібно грати краще, викладатись набагато більше. Можу сказати, що ми робитимемо все для того, щоб перемагати на Євро. Ми будемо старатися», — розповів центровий збірної України та клубу НБА «Сакраменто Кінгз» Олексій Лень.


Зазвичай гравців із найсильнішої баскетбольної ліги світу нечасто побачиш у матчах за «синьо-жовтих». Утім Лень та ще один повпред України в НБА Святослав Михайлюк радо відгукнулися на пропозицію зіграти за свою національну збірну на вересневому Євробаскеті.

 

Вийшло так, що в матчах відбору на ЧС, котрі передували старту континентальної першості, Михайлюк із Ленем особливо себе не проявили. Власне, нижче за свої можливості зіграла вся українська збірна.


Утім чемпіонат Європи-2022 підопічні Багатскіса розпочали зовсім по-іншому. «Збираємося грати жорстко, агресивно і розумно», — казав перед початком євротурніру наставник «синьо-жовтих». І слова латвійця не розійшлися з ділом.


Матчі проти Великої Британії, Естонії та Італії мали абсолютно різні сценарії, далеко не все йшло за планом, однак підсумковий результат щоразу приносив переможні бали збірній України. І тепер, маючи три перемоги в трьох стартових матчах, команда Багатскіса достроково отримала путівку до «плей-оф» ЧЄ-2022.


«Часом ми дійсно грали в хороший баскетбол», — так латвієць прокоментував дії своїх підопічних у протистоянні з італійцями.


Програвши апеннінцям у відборі на ЧС, «синьо-жовтим» вдався яскравий реванш на європейському паркеті.


«Це була дуже важлива гра для нас. Ми грали у жорсткий баскетбол, особливо у захисті. Це був наш ключ до перемоги. Ми жорстко грали щохвилини матчу і справді дуже хотіли перемогти. Ми зіграли дуже добре як команда», — сказав центровий збірної України Артем Пустовий.

 

При цьому найбільш продуктивно в цій грі за українську команду зіграв Михайлюк, котрий у кільце італійців закинув 25 очок. Варто зазначити, що в стартових поєдинках Євробаскету саме Святослав є локомотивом синьо-жовтої збірної, щоразу демонструючи в її складі найвищу результативність.

 

Попереду на «синьо-жовтих» чекають поєдинки з потужними збірними Греції та Хорватії, після яких стане зрозумілим їхнє остаточне місце в групі. Від результату цих поєдинків залежатиме ім’я суперника української збірної в 1/8 фіналу, котрим, із великою часткою ймовірності, може стати збірна Польщі чи Ізраїлю.

ТАБЛО


Чемпіонат Європи. Груповий етап. Україна — Велика Британія — 90:61, Україна — Естонія — 74:73, Україна — Італія — 84:73.
Турнірне становище: Україна, Греція — 6, Хорватія — 5, Італія — 4, Естонія, Велика Британія — 3.