«Цю ситуацію треба пережити»: «Динамо» зазнало другої поспіль поразки на старті чемпіонату

07.09.2022
«Цю ситуацію треба пережити»: «Динамо» зазнало другої поспіль поразки на старті чемпіонату

«Зоря» завдала динамівцям другої поразки на старті чемпіонату. (Фото з сайту fcdynamo.com.)

Перебування київського «Динамо» на дні турнірної таблиці — ситуація неординарна.

 

Зазнавши на старті чемпіонату країни двох поразок поспіль, «біло-сині» опинилися там, де їх дуже нечасто звикли бачити.

 

Як свідчить статистика, початок сезону-2022/2023 є повторенням клубного антирекорду. Починають сезон із двох поразок поспіль кияни вп’яте.

 

Раніше двічі біло-сині зазнавали двох поразок поспіль за Олега Блохіна і по разу за Сергія Реброва та Олександра Хацкевича.

 

«Цю ситуацію потрібно просто пережити», — спробував заспокоїти вболівальників головний наставник динамівців Мірча Луческу.


Із урахуванням невдач на міжнародній арені команда румунського наставника не може здобути позитивного результату в чотирьох останніх матчах.


Водночас невдалий поєдинок проти «Зорі» (2:3) можна назвати для «Динамо» знаковим, адже в ньому перервалася їхня безголева серія, що тривала три поєдинки.


«Ми витримуємо навантаження, добре рухаємося. Скоріш за все, проблеми в плані психології: футболісти довго не були з рідними, було багато роз’їздів, що вимотують. Словом, є чимало факторів, які сковують футболістів і створюють нервову атмосферу. Бажання у хлопців було велике. Але це бажання, навпаки, заважало їм — вони метушилися, поспішали. А швидко пропущений м’яч створив додаткову нервозність», — Мірча Луческу назвав моменти, котрі гальмують його колектив.


А футболісти «Зорі» в матчі проти динамівців діяли легко та невимушено. І дарма, що колективу нідерландського наставника Патріка ван Леувена грати домашній поєдинок проти «біло-синіх» випало на клубній арені суперника.

 

На стадіоні «Динамо» гравці луганського клубу почувалися абсолютно розкуто. Мабуть, невипадково переможний за «Зорю» м’яч забив орендований у «Динамо» Володимир Бражко.

 

«Я не знав, що Бражко гратиме. Але незалежно від цього, важливо, щоб він грав, підвищував свою майстерність. Можу лише привітати його. Працюючи в «Шахтарі», я теж дозволяв деяким орендованим футболістам грати проти свого клубу. Але цього разу рішення приймав не я. Я не займаюся орендованими гравцями, я займаюся своєю командою. Наші помилки в обороні турбують. Це стало ключовим моментом сьогодні: ми були на ходу в другому таймі, готові були забити другий гол за рахунку 2:1, але знову допустили помилку», — пояснив цікаву кадрову ситуацію румунський «коуч» столичного клубу.

В Ужгороді «Дніпро-1» упевнено «розібрався» з «Вересом».
Фото Олександра ПРИХОДЬКА.


А очільник «Зорі» додав: «Сьогодні грало багато футболістів, які раніше грали за «Динамо» чи пройшли динамівську школу. Я за всіх радий, вони розуміють футбол. Бражко — один із наймолодших футболістів у нас, і він дуже добре проявив себе відразу, як прийшов. Він слухає всіх, не лише тренерів, а й футболістів, які допомагають йому на полі», — сказав ван Леувен.


А колектив у «Зорі» нідерландський спеціаліст зібрав і справді хороший. Дарма, що біля керма луганського клубу він перебуває кілька місяців.

 

Його настанови молоді виконавці слухають і виконують, схоже, без будь-яких заперечень. Тож не дивно, що саме колектив ван Леувена після трьох турів, маючи стовідсотковий результат, одноосібно очолює турнірну таблицю.


Утім, попри хороший початок нідерландець позбавлений ейфорії й не бажає говорити про турнірні завдання. Головне, за словами очільника «Зорі», — це якість гри, а для її покращення тренер сподівається провести точкове підсилення.


«У плані комплектації в нас ще є час. У нас молода команда, і ми хочемо запросити футболістів, які могли би передати свій досвід молодим гравцям, навчити чогось. Щодо завдань, то ми чудово розуміємо, що це лише початок сезону. Попереду ще багато ігор, в яких будуть помилки та неприємні результати. Але ми будемо набиратися досвіду — і футболісти, і тренерський штаб», — зазначив ван Леувен.


Достатньо потужну гру на старті сезону демонструє й «Дніпро-1». Як і у «Зорі», там у міжсезоння, незадовго до початку ЧУ, з’явився новий наставник. І під орудою Олександра Кучера дніпряни також ідуть без очкових втрат.

 

Після переконливої перемоги над «Динамо»  в своєму другому матчі в новому чемпіонаті підопічні Кучера «всуху» переграли «Верес».

 

Як і багато перших поєдинків нинішнього сезону, цей двобій третього туру приймав ужгородський стадіон «Авангард». І хоча за географічним принципом ця арена ближча рівненському колективу, господарями на ній все ж були гравці «Дніпра-1».


«Верес», котрий очолює у минулому воротар Юрій Вірт, вирішив зіграти від оборони. Тож, як наголосив Кучер, гра йшла до першого забитого м’яча. «Мали забивати більше, але суперник грав агресивно в захисті», — так прокоментував підсумкові 2:0 очільник «Дніпра-1».


Зауважимо, що, окрім Києва та Ужгорода, активно в Україні грають у футбол на найвищому рівні також і у Львові. Там минулих вихідних місцевий «Рух» приймав «Шахтар».

 

Раннє вилучення лідера «гірників» Михайла Мудрика поставило команду Ігоря Йовічевича в непросте становище, проте аутсайдерський статус опонента все ж дозволив «помаранчево-чорним» мінімальною перемогою завершити свій візит до міста Лева.


Окремі слова варто сказати про двобій «Чорноморця» та «Інгульця». З огляду на прийнятну військову обстановку, державні органи дозволили одеситам прийняти суперника в рідній Одесі. Щоправда, досягти перемоги в рідних стінах підопічні Романа Григорчука не змогли, завершивши поєдинок миром.

ТАБЛО


Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 3-й тур. «Рух» — «Шахтар» — 0:1, «Зоря» — «Динамо» — 3:2, «Дніпро-1» — «Верес» — 2:0, «Металіст-1925» — «Ворскла» — 3:2, «Чорноморець» — «Інгулець» — 1:1, «Кривбас» — «Львів» — 0:0.


Турнірне становище: «Зоря» — 9, «Шахтар» — 7, «Дніпро-1», «Олександрія» — 6 (2 матчі), «Колос», «Верес» — 6, «Металіст-1925» — 5, «Металіст» — 4 (2), «Минай» — 3 (2), «Інгулець», «Чорноморець» — 2, «Львів» — 1 (2), «Кривбас» — 1, «Ворскла» — 0, «Динамо» — 0 (2), «Рух» — 0.