Приліт бумеранга: українські війська продовжують звільняти Херсонщину від окупантів

01.09.2022

У ніч із вівторка на середу артилерія ЗСУ вкотре вдарила по Каховському, Дар’ївському та двох Антонівських мостах.

 

«Схоже, це завершальний акорд!» — емоційно прокоментував подію депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань, маючи на увазі логістичну цінність для армії окупантів цих чотирьох транспорт­них артерій.


Ступінь пошкодження об’єктів, за даними ОК «Південь, максимально обмежує їх використання, тому багатотисячне військо ворога ризикує згодом опинитися у кільці.

 

Вже зараз у стані рашистів спостерігається не­абияка паніка. Вони все частіше у соцмережах розміщують відео, де під нескінченними вибухами прощаються з близькими.


Наша авіація 30 серпня відпрацювала 16 ударів по опорних пунктах, складах боєприпасів і районах дислокації ворожих угруповань та техніки. Найактивніше ЗСУ проводять «демілітаризацію» армії рф в обласному центрі, в Бориславському, Скадовському та Каховському районах.


Як повідомили у Пентагоні, окупанти вже відчули ефект від змін на фронті, тому намагаються переправити на південь свої ресурси зі сходу.

 

«Тепер я розумію, що те, про що ми тут говоримо, — це можливість великого контрнаступу, який відрізняється від більш локального наступу» — зауважив спікер Ради національної безпеки Джон Кірбі.


Загалом активізацію боїв на Херсонщині експерти все частіше називають початком фінальної операції ЗСУ на південному напрямку або моніторингом слабких місць противника задля рішучого удару по місцях його дислокації. Втім самі військові таку поспішність оцінили вкрай негативно.


«Будь-яка військова операція потребує тиші, — зауважила керівниця пресцентру ОК «Південь» Наталія Гуменюк. — В умовах гібридної війни така реакція на новини з фронту шкодить ЗСУ. Новина про ­наступ на південному напрямку — вона є, вона надихнула українців. Але наразі треба усвідомлювати, що будь-які дії спочатку необхідно завершити, тільки тоді вони будуть результативними».


Як і раніше, по-справжньому гарячою точкою наразі залишається Енергодар. Рашисти й далі обстрілюють розміщену тут атомну електростанцію, наражаючи на небезпеку жителів Європи.

 

Учора (31 серпня), за даними агентства Reuters, у напрямку ЗАЕС для моніторингу ситуації вирушила колона МАГАТЕ. Днем раніше у Києві з генеральним директором цього агентства Рафаелем Гроссі зустрівся Володимир Зеленський. Він сказав, що очікує від візиту місії не лише аналізу ситуації, а й вимог щодо демілітаризації станції.


Позицію президента України підтримав днями і глава МЗС Литви Габріеліус Ландсбергіс.

 

«Ми ніколи не були ближчими до ядерної катастрофи, ніж ми є зараз, — сказав він. — Недостатньо висловлювати лише жаль щодо цієї ситуації. Я думаю, нам потрібно повернутись до дискусії про військову миротворчу місію, яка гарантуватиме ядерну безпеку всередині та навколо ЗАЕС».