За партами чи онлайн: формат навчання українських школярів визначила безпекова ситуація

01.09.2022
За партами чи онлайн: формат навчання українських школярів визначила безпекова ситуація

Свято першого дзвоника в Україні рашисти зіпсували, але загалом відмінити не змогли.

 

Учні таки матимуть доступ до навчального процесу, хоча й у кожному регіоні по-різному.

 

Як повідомив міністр освіти та науки Сергій Шкарлет, шкільні адміністрації отримали завдання створити умови для очного, дистанційного та змішаного навчання.

 

Втім реально сісти за парти зможуть діти лише в Києві, Полтаві, Вінниці та в західних областях, і то винятково за згодою батьків.


Думки останніх з цього приводу розділилися, про що свідчить опитування, проведене минулого місяця в усіх регіонах країни.

 

У результаті понад 62 відсотки респондентів не погодилися відправляти дітей до шкіл, оскільки хвилюються за їхню безпеку. Ще 25,1 відсотка не проти очної форми навчання, якщо заклад освіти далеко від фронту і має облаштоване укриття. Решта з відповіддю взагалі не визначилася.


На вибір вплинув і той факт, що багато учнів та педагогів наразі не можуть повернутися додому. Багато хто з них змушений був виїхати до інших регіонів та за кордон і вже там шукають вихід із непростої ситуації.

 

На думку освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, дер­жава мусить зробити все необхідне для того, аби наші діти, перебуваючи в інших країнах, мали доступ до вітчизняної системи освіти. Втім, як свідчить практика минулої весни, багато учнів змушені були завершувати навчальний рік саме в іноземних школах.


Водночас ситуація в регіонах, що потерпають від постійних бомбардувань, надзвичайно складна. Скажімо, у Харкові усі діти навчатимуться винятково дистанційно не лише з міркувань безпеки, а й тому, що рашисти на сьогодні вже знищили понад 150 шкіл.

 

Наразі тут розробили дві форми передачі знань у режимі онлайн: синхронний — для тих, хто залишається в місті, і асинхронний — для тих, хто піде до школи за кордоном. Є і приємна новина. Цього року до першого класу записалося близько 7 тисяч першокласників, що дає певну надію на майбутнє.


Винятково дистанційно навчатимуться школярі й у Запоріжжі, в Луганській та Донецькій областях. А в Одесі батькам оголосили список шкіл, які працюватимуть очно, запропонувавши обрати прийнятний для себе варіант.

 

«Зараз об’єднуються по 1-2 класи з урахуванням численних нормативів, — прокоментувала ситуацію очільниця міського департаменту освіти Олена Буйневич. — Також у місті скоротиться час перебування дітей у школах, і частину предметів викладатимуть дистанційно. Очно вивчатимуть лише математику, іноземну і українську мови, українську літературу, фізику, хімію, історію України і ще кілька предметів».


У Києві з 421 муніципальної школи тільки в онлайн-режимі працюватимуть 22 навчальні заклади, оскільки у їхніх приміщеннях та поряд з ними немає укриття. Водночас у більшості випадків, залежно від ситуації, діятиме так званий змішаний формат.


Помітно змінилася цього року також шкільна програма. У ній більше немає нічого російського і дещо по-іншому викладатимуть такі дисципліни, як «Захист України», історія, географія, «Основи право­знавства».