По обидва боки дефолту: що може врятувати Україну

18.08.2022
По обидва боки дефолту: що може врятувати Україну

Україну, яка опинилася на межі дефолту, можуть врятувати навіть не гроші, а великі гроші. (Фото з сайту news.pn.)

Економічна ситуація в Україні залишається складною.

 

Хоча наша країна й намагалася виконувати свої міжнародні зобов’язання і навіть під час повномасштабної війни витратила на ці потреби 1,5 млрд доларів, все ж повністю погашати свої борги виявилася неспроможною.

 

Відтак рейтингові агенції оголосили в нас переддефолтний рейтинг.

 

Вийти з цього стану, як сподівається український уряд, може нам допомогти МВФ, який пообіцяв найбільшу за нашу історію фінансову допомогу.


Заплатимо через два роки

Перед минулими вихідними стало відомо, що міжнародні рейтингові агентства Fitch і S&P погіршили кредитні рейтинги України.

 

За кілька днів до цього Україна отримала необхідні згоди від власників євробондів щодо реструктуризації боргу — відтермінування виплат і термінів погашення за ними на два роки.

 

«Загалом Україна отримала і прийняла згоду приблизно на 75% від сукупної основної суми цінних паперів, що перебувають в обігу», — йдеться у повідомленні Міністерства фінансів України на Ірландській фондовій біржі.

 

Мінфін також додав, що було виконано умову наявності згоди від власників щонайменше 50% кожного з 13 випусків єврооблігацій, та заявив про продовження строку погашення майже 20 млрд доларів міжнародних облігацій на два роки.
    

Утім навіть такий успіх призвів до погіршення суверенного ризику нашої держави — у зв’язку з відтермінуванням платежів.

 

«Враховуючи оголошені умови реструктуризації та відповідно до наших критеріїв, ми розглядаємо цю операцію як проблемну та рівнозначну дефолту», — заявили в рейтинговій агенції S&P, а їхні колеги з Fitch повідомили, що знижують рейтинг України до RD (обмежений дефолт), а усіх випусків облігацій з переддефолтного рівня C до D до завершення операції з управління державними борговими зобов’язаннями. За рейтингом S&P, Україна отримала оцінку в SD (вибірковий дефолт), а євробондів — на рівні D.
    

У переддефолтному стані ми перебуваємо вже кілька тижнів. Так, іще наприкінці липня та ж сама агенція S&P знизила наш суверенний рейтинг із ССС+ до СС. І попередила про можливе подальше зниження, що й відбулося днями.

 

Відтак Україна, яка виплачувала свої боргові зобов’язання і з початку року заплатила за ними 1,5 млрд доларів, опинилася в непростій ситуації. Одним із найлегших виходів з неї мали стати подальші домовленості з нашими міжнародними донорами.


Обіцяти — не значить платити

Утім колективний Захід, за твердженням вітчизняних експертів, не поспішає виконувати перед Україною свої фінансові зобов’язання. За словами головного економічного радника президента Володимира Зеленського Олега Устенка, станом на сьогоднішній день «матеріалізувалася» лише третина з 29 млрд доларів, обіцяних Заходом як допомога.

 

Отримання нового кредиту від МВФ на 5 млрд доларів, на його думку, допоможе запевнити інших кредиторів України в тому, що макроекономічна ситуація у зруйнованій війною країні перебуває під контролем.
    

На думку Устенка, нове фінансування від Міжнародного валютного фонду може стати якорем для більшого пакета  розміром 15-20 мільярдів доларів, щоб допомогти Україні подолати економічну кризу, викликану вторгненням росії.

 

За його словами, українські чиновники перебувають у контакті з глобальним кредитором щодо потенційної позики, додавши, що метою має бути просування вперед і якнайшвидше.
    

«Переглянутий план співпраці з МВФ буде заснований на пакеті фінансування, узгодженому в 2015 році після вторгнення росії до Кримського регіону України. Він включав 17,5 млрд доларів, але допоміг залучити загальне фінансування на суму  40 млрд доларів, — заявив Устенко. — Програма МВФ розміром  5 млрд доларів відповідала б попереднім рівням фінансування і могла б стати каталізатором для фінансування з боку інших джерел, включно з ЄС, Казначейством та іншими окремими країнами».
    

Радник президента також наголосив: Україна, яка зіткнулася з внутрішнім переміщенням близько 7 мільйонів людей в результаті вторгнення росії 24 лютого, намагається зібрати ресурси, щоб упоратися з нестачею енергії, інфляцією, що зростає, і гуманітарною кризою, що погіршується, у міру наближення зими.

 

«Цього тижня зарубіжні кредитори України підтримали її прохання про дворічне заморожування виплат за міжнародними облігаціями, але Україна все ще має виплатити 635 млн доларів у рахунок погашення основного боргу за попередніми кредитами МВФ, починаючи з середини вересня», — резюмував Устенко, заявивши, що Україна сподівається швидко просунутися у переговорах з МВФ з метою досягнення попередньої угоди до настання терміну виплат.


МВФ: питання не тільки про гроші

Днями стало відомо: Україна розраховує на близько 20 мільярдів доларів від МВФ, наразі ведуться активні переговори — нову програму бажано розпочати вже в листопаді. Як заявив голова НБУ Кирило Шевченко, на початку серпня ми отримали близько 1 млрд євро від ЄС.

 

«Ми бачимо певний прогрес та сподіваємося, що Україна почне отримувати наступні транші вже у вересні, — заявив головний банкір. — У цьо­му сенсі я хотів би окремо зазначити важливість програми з МВФ. Сьогодні це, як ніколи, «не тільки про гроші». Це бенчмарк для інших кредиторів, допомога нам з погляду консолідації зусиль усіх гілок влади. Зараз ми складаємо з колегами план програми, що дозволила б країні вільно дихати та фінансувати як бюджетний дефіцит, так і дефіцит платіжного балансу».
    

Щодо нової програми МВФ Шевченко уточнив, що зараз важко спрогнозувати, коли вона може бути підписана.

 

«Так, ми перебуваємо в активних перемовинах. Нещодавно, наприклад, була зустріч прем’єр-міністра з керівником європейського департаменту МВФ. Єдина проблема — це час. Зараз у світі період відпусток, на відміну від нас. Але я очікую, що вже у вересні ми матимемо більш чітке розуміння щодо програми», — заявив Шевченко, додавши, що програму бажано розпочати вже в листопаді. А також той факт, що у статуті МВФ немає заборони фінансувати країни, які перебувають у стані війни.
    

«Зрозуміло, що це дуже важко, адже такого досвіду у Фонду ще не було. З іншого боку, також не було і прикладів, коли під час війни країні вдалося зберегти фінансову систему, яка повністю працює», — пояснив голова Нацбанку, погодившись, що суми у близько 20 млрд доларів мало б вистачити.

 

«Однак ми обговорюємо різні формати програми. Якщо на першому етапі це буде короткострокова програма з чітким фокусом на вирішення нагальних проблем з бюджетом і платіжним балансом, сума може бути меншою. Але тоді одразу треба проговорювати й наступний етап — більш довгострокову програму з фокусом на відновлення економіки та структурні реформи. Крім того, кошти від МВФ можуть бути лише частиною пакета офіційної підтримки України. Наприклад, програма EFF 2015 року із запланованим фінансуванням 17,5 млрд доларів була частиною загального пакета міжнародної допомоги на 40 млрд доларів», — резюмував він.

    

У свою чергу прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна подала офіційну пропозицію Міжнародному валютному фонду щодо започаткування нової спеціальної програми МВФ, при цьому уряд пропонує активізувати спільну роботу над новою програмою з Міжнародним валютним фондом. Також, за словами Шмигаля, велику угоду з МВФ мають укласти до кінця нинішнього року.