Бій за Івасюка: Київ ганьбить себе іменем радянського диктатора в назві проспекту

11.08.2022
Бій за Івасюка: Київ ганьбить себе іменем радянського диктатора в назві проспекту

Столиця України все ще пасе задніх у справі топонімічного очищення від російсько-радянських ідеологічних нашарувань. (Колаж із сайту petition.kyivcity.gov.ua.)

«Перейменувати проспект Героїв Сталінграда на проспект Володимира Івасюка!» — петиція з такою назвою за номером 10989 з’явилася на сайті Київської міської ради 5 серпня.

 

«Закликаю перейменувати проспект імені Сталіна на проспект імені українського героя та автора — Володимира Івасюка. (...) Диктатор убивав українців століттями шляхом голодоморів і репресій, а те, що під Сталінградом загинула величезна кількість українців, тільки доводить, що українців посилали на вірну смерть, таким чином страчуючи в бою», — пише автор петиції Єгор Кічко, який зазначає, що все життя живе на цьому проспекті.


Він зазначає, що шанувати назвою ката українського народу, методами якого користуються нинішні російські окупанти, неприпустимо.

 

Бо вже вісім років точиться російсько-українська війна і вже шостий місяць Україна мужньо протистоїть повномасштабному вторгненню рф.


Киянин Єгор Кічко нагадує, що перейменування названого проспекту в столиці тягнеться з 2016 року. Тому варто «нарешті звільнити наш чудовий Київ від такого жахливого топоніма, який своїм існуванням зневажає те, за що воюють наші воїни на передовій, а саме за нашу незалежність!».


Найсимволічнішим Єгор вважає те, що з наданням проспекту імені Володимира Івасюка відновиться історична справедливість.

 

Адже відомого молодого співака і композитора, якому посмертно було присвоєно звання лауреата Шевченківської премії (1994) та Героя України (2009), за наказом верхівки Радянського Союзу було по-звірячому вбито агентами КДБ у 1979 році у Львові.

 

Вбито за його проукраїнську позицію та значущість творчості. Нагадаємо, Володимир Івасюк створив такі хіти на роки, як «Червона рута», яка стала неофіційним гімном збірної України з футболу, «Водограй», «Я піду в далекі гори»...


Депутатка Київміськради Ксенія Семенова у фейсбуці так відреагувала на поширену Єгором Кічком петицію: «Заздалегідь вітаю з перемогою). Річ у тім, що відповідний проєкт рішення вже є в Київраді. Швидше за все, будемо його голосувати з пакетом інших перейменувань».

 

На що автор петиції прагматично відповів, що ще наприкінці квітня були нові публікації в ЗМІ про перейменування, однак надворі скоро середина серпня, а рішення донині не ухвалене, не те щоб почало впроваджуватися.


Тож завбачливіше підписати петицію перейменувати проспект Героїв Сталінграда на проспект Володимира Івасюка! — Петиції. Київська міська рада.

 

Вона має набрати 6 тисяч прихильників. Дієвим бійцем інформаційно-культурницького фронту може стати кожен. Не підведіть ЗСУ, не зневажайте звитяги захисників, які боронять Україну на фронті.