Укриємось у ресторані: у Тернополі перевіряють наявні і облаштовують нові сховища

04.08.2022
Укриємось у ресторані: у Тернополі перевіряють наявні і облаштовують нові сховища

Рятуватися слід у надійному місці.

Незважаючи на те, що Тернопіль наразі залишається одним з найбезпечніших обласних центрів України, в місті активізували підготовку та облаштування нових сховищ для захисту населення в умовах воєнного стану.

 

Всі управителі житлових багатоквартирних будинків отримали відповідне доручення організувати та привести захисні споруди житлового фонду у готовність для відповідного використання.

 

Міський голова Сергій Надал впродовж останніх тижнів особисто перевіряв стан укриттів у житлових мікрорайонах.


Нещодавно на раді оборони прийняли рішення про збільшення кількості укриттів у місті, для чого було вирішено облаштувати сховища в ресторанах, магазинах та будівлях громадського призначення.

 

У ресторанах і магазинах вони будуть відчинені для громадян з 10-ї до 22-ї години (до речі, укриття вже діють у драматичному театрі та у приміщенні центрального універмагу).


«На раді оборони прийнято рішення про збільшення кількості місць, які слугуватимуть укриттями, — повідомив Сергій Надал. — Визначено цілу низку суб’єктів господарювання, це переважно заклади громадського харчування і магазини, чиї приміщення є безпечними для перебування там під час сигналу повітряної тривоги. Їм дано можливість не закриватися під час сигналу ракетної атаки, продовжувати працювати. Будь-хто з мешканців, які проходитимуть поряд, матимуть можливість зайти і заховатися в тому укритті. Всі подібні приміщення отримають маркування словом «укриття». Окремо позначимо сховища для медичних закладів та садочків. Вони передбачені лише для тих, хто там перебуває. А ще промаркуємо укриття, які працюють цілодобово по всьому місту».


Треба зазначити, що всі тернопільські сховища та укриття вказані на інтерактивній карті захисних споруд (у розділі «Е-сервіси» на сайті міської ради Тернополя), яку було створено ще до початку війни. Тоді на неї було нанесено 92 захисні споруди, з них 55 сховищ та 37 протирадіаційних сховищ, а також 127 найпростіших укриттів.

 

Відтак інформація постійно моніториться і оновлюється. Як повідомляє сайт Тернопільської міськради, завдяки електронному сервісу мешканці та гості міста можуть знайти місця розташування сховищ найближче до свого місця перебування чи проживання.

 

Чотири категорії укриттів позначено на карті різними кольорами. Приміром, синім — найпростіші захисні споруди житлового фонду міста, сховища та протирадіаційні укриття, а жовтим — захисні споруди у закладах торгівлі та харчування. Натиснувши на відповідний значок, можна побачити адресу, тип захисної споруди та кількість осіб, які можуть там перебувати.


Зараз особливу увагу тернопільські комунальники приділяють облаштуванню укриттів у загальноосвітніх школах, адже всі вони мають бути готові до 20 серпня.