Під акомпанемент рекорду: головний матч жіночого ЧЄ в УЄФА довірили українському арбітру-жінці

04.08.2022
Під акомпанемент рекорду: головний матч жіночого ЧЄ в УЄФА довірили українському арбітру-жінці

Вітчизняна рефері Катерина Монзуль працювала на фіналі жіночого ЧЄ-2022 між Англією та Німеччиною — 2:1. (Фото з сайту espreso.tv)

Вітчизняній футбольній рефері Катерині Монзуль не звикати до роботи в складних виробничих умовах.

 

Не один рік на високому рівні вона обслуговує поєдинки чоловічих команд на національному рівні.

 

Призначення ж 41-річної судді на фінал жіночого Євро-2022 стало черговим визнанням її високих професіональних здібностей.

 

Матч за чемпіонську корону між збірними Англії та Німеччини на стадіоні «Уемблі» зібрав не бачену для фіналів ЧЄ глядацьку аудиторію.

 

Рекордний показник — 87 192 глядачі — перевершив навіть найвищі цифри чоловічих єврофорумів. Власне, попередній глядацький рекорд — 79115 глядачів — належав фіналу чоловічого Євро-1964, коли на мадридському «Сантьяго Бернабеу» зустрічалися збірні СРСР та Іспанії.

 

Як і майже шість десятиліть тому, коли на домашній арені іспанці переграли радянську команду, підтримка рідних стін допомогла англійським футболісткам на «Уемблі» переможно завершити домашнє Євро-2022.


Почесне місце в цьому історичному нарисі займе й знана представниця вітчизняного суддівського цеху Монзуль. Працюючи в союзі з асистентками — співвітчизницею Мариною Стрілецькою та полькою Пауліною Барановською, Катерина удостоїлася високої оцінки від офіційних представників європейського футболу.


«Наші арбітри вкотре довели свій високий професіоналізм і топ-рівень підготовки, який забезпечує українським рефері команда на чолі з Лучано Лучі», — зазначив очільник УАФ і член виконкому Європейського футбольного союзу Андрій Павелко, який у компанії президента УЄФА Александера Чеферіна особисто спостерігав за жіночим фіналом ЧЄ-2022. Додамо, що, перебуваючи в Лондоні, очільник вітчизняного футбольного господарства провів робочу зустріч із керівництвом УЄФА та ФІФА, під час якої обговорив питання важливості підтримки відновлення футбольних змагань в Україні на всіх рівнях. «Александер Чеферін чудово розуміє важливість відродження футбольних змагань у нашій країні й готовий цьому всіляко сприяти», — зауважив Андрій Павелко.


Що ж до Катерини Монзуль, то вона не вперше працювала на матчах найвищого рівня в жіночому футболі. Так, у 2014 році вона обслуговувала фінал Ліги чемпіонів, а в 2015 році отримала призначення на головний поєдинок чемпіонату світу.