«Динамо» перемогло «Фенербахче» у кваліфікації ЛЧ, а «Ворскла» покидає єврокубки

04.08.2022
«Динамо» перемогло «Фенербахче» у кваліфікації ЛЧ, а «Ворскла» покидає єврокубки

Гол Олександра Караваєва приніс киянам перемогу над «Фенербахче». (Фото з сайту «Динамо».)

Після досить оптимістичних результатів перших матчів «Динамо» і «Ворскли» у другому раунді відбору ЛЧ і Ліги Конференцій відповідно про­йти до наступного раунду вдалося лише киянам.


Підопічні Мірчі Луческу в надзвичайно складному матчі у Стамбулі вирвали перемогу у «Фенербахче» в овертаймі.

 

У першому таймі лише вдала гра голкіпера Георгія Бущана рятувала «біло-синіх» від пропущених голів, але ситуацію різко змінило вилучення у складі «Фенера» у середині другої половини матчу-відповіді.

 

Кияни доволі швидко вийшли вперед зусиллями Віталія Буяльського, але не змогли утримати необхідний рахунок.

 

Спочатку все той же Бущан відбив удар з пенальті, а потім після його помилки (чи не єдиної за всі два матчі) при подачі кутового турки таки зрівняли рахунок.


Зрештою, перевага у кількості гравців на полі та заміни таки дозволили «біло-синім» досягти необхідного рахунку: результативним ударом після паса дебютанта Вівчаренка відзначився Олександр Караваєв.


«Хлопці віддали всі сили на полі. Ми дуже добре організували наш захист, особливо у першому таймі, оскільки знали, що «Фенербахче» розпочне поєдинок дуже агресивно і пресингуватиме нашу команду. Ми досягли успіху в тому, щоб з цим упоратися, і в другому таймі, як і обговорювали заздалегідь, хотіли вирівняти гру та перемогти. Це був дуже хороший матч між двома сильними командами. Вважаю, ми заслужили перемогу в цьому кваліфікаційному раунді», — похвалив своїх підопічних наставник киян Мірча Луческу.


До речі, поєдинок пройшов не без скандалу: коли «біло-сині» забили вперше, турецькі фани почали викрикувати образливе для українців прізвище путіна.

 

Після таких дій уболівальників «Фенербахче» Луческу не прийшов на післяматчеву пресконференцію, а УЄФА почало розслідування щодо інциденту. Натомість президент турецького клубу заявив, що не збирається вибачатися (принаймні, поки).


У наступному, третьому, кваліфікаційному раунді «Динамо» зіграє проти австрійського «Штурма». До слова, у наступних матчах на шляху до групи ЛЧ команді вже не допоможе словенець Беньямін Вербіч, який скористався правилом ФІФА та припинив контракт із киянами, перебравшись до грецького «Панатінаїкоса».

 

28-річного словенця, якого останніми роками мучили травми, відпустив особисто президент українського клубу Ігор Суркіс. За його словами, відхід легіонера дасть шанс розкритись молодим вихованцям.


А от полтавській «Ворсклі» у другому матчі проти «АІКа» не вдалося втримати позитивний результат. Після перемоги в один м’яч у першому поєдинку полтавці, як і очікувалось, грали по рахунку, намагаючись зберегти ворота «сухими», але все ж пропустили одного разу після рикошету.

 

Зрештою, справа дійшла до екстратаймів, де шведи відзначилися вдруге — сербський арбітр вказав, що м’яч перетнув лінію воріт після удару нападника «АІКа». При цьому камери на повторах не давали однозначних підстав, що рішення рефері правильне, а системи VAR у відборі ЛК, як відомо, немає.

 

Підопічні Скрипника все ж намагались забити такий необхідний гол, але зустріч так і завершилась перемогою господарів — полтавці покидають єврокубки.


«Звичайно, сім місяців без офіційного футболу неможливо приховати. Можливо, у першому матчі було більше емоцій, бо перша гра після такої паузи, добрий стадіон, публіка. Але коли справа доходить до серйозного, то є такі прорахунки, які стають вирішальними. Пропустили двічі, там рикошет, там трохи таке… Ми розчаровані, але покидаємо Стокгольм із високо піднятою головою», — визнав наставник «ворсклян».