На студентському чемпіонаті світу з футболу українська збірна виборола срібні медалі

28.07.2022
На студентському чемпіонаті світу з футболу українська збірна виборола срібні медалі

Під орудою наставника національної збірної України Олександра Косенка вітчизняні студенти посіли друге місце на ЧС-2022. (Фото з сайту УАФ.)

Успіхи вітчизняної футзальної школи добре відомі. Тривалий час високі міжнародні здобутки української збірної асоціювалися з досвідченим наставником Геннадієм Лисенчуком, який майже два десятиліття стояв біля керма «синьо-жовтих».


Працю в національній збірній знаний наставник поєднував з роботою на посаді завідувача кафедри футболу в Національному університеті фізичного виховання та спорту, тож не дивно, що Україна має й сильну студентську збірну.


На чемпіонат світу з футзалу серед студентів, який нещодавно проходив у Португалії, українська команда поїхала на чолі з наставником національної збірної України Олександром Косенком.

 

Не так давно під його керівництвом «синьо-жовті» стали четвертими на чемпіонаті Європи-2022.


На студентському «мундіалі» підопічним Косенка вдалося виступити ще краще й за підсумками змагань здобути медалі. Утім якщо після четвертого місця на дорослому ЧЄ наставник «синьо-жовтих» виказував задоволення, то про виграш українськими студентами «срібла» ЧС Олександр Косенко говорив з певним сумом.

 

«Друге місце — це добре, але хотілося більшого», — зізнався вітчизняний спеціаліст.


У фінальному двобої українським студентам випало грати проти бразильської збірної, якій підопічні Косенка поступилися на груповому етапі. На відміну від першої зустрічі, котра завершилася переконливою перемогою південноамериканців (6:3), у повторному поєдинку українські футзалісти виглядали максимально зібраними, продемонстрували, за словами свого тренера, неймовірні емоції, самовідданість та всю свою майстерність і були дуже близькими до тріумфу.


Українські футзалісти тричі в фінальному матчі вели перед і були дуже близькими до здобуття «золота». Утім, дозволивши супернику за 40 секунд до завершення основного часу зрівняти рахунок у матчі, хлопці Косенка випустили ініціативу зі своїх рук, і опонент в овертаймі досяг переваги в два м’ячі — 6:4.


«Вважаю, що хлопці заслуговували на перемогу. Це моя особиста думка. Передусім зважаючи на те, як проходила фінальна зустріч. Ми забивали дійсно чудові голи. На превеликий жаль, не склалося. Срібні медалі — це непоганий результат. Однак хотілося б більшого. Навіть якщо аналізувати перший матч проти Бразилії, хлопці чіплялися за рахунок, але ближче до завершення зустрічі було зрозуміло, що зіграти бодай унічию не вийде. Натомість весь другий поєдинок ми вели в рахунку й були ближчими до перемоги. Тож справді дуже прикро, що не зуміли здобути золоті нагороди», — сказав Косенко.


Зауважимо, що на ЧС-2022, окрім бразильців, жодній іншій збірній не вдалося засмутити український колектив. На груповому етапі наші хлопці впевнено переграли Словаччину (4:1) та Оман (9:0), а в «плей-оф» — поляків (7:0) та португальців (2:2, по пен. — 3:1).

 

До слова, за підсумками турніру одразу двоє українських футзалістів отримали персональні нагороди від організаторів. Звання кращого гравця турніру дісталося Андрію Мельнику, а Олександра Сухова назвали кращим воротарем змагань.