В Україні з серпня продаватимуть антибіотики лише за рецептом: як це буде

21.07.2022
В Україні з серпня продаватимуть антибіотики лише за рецептом: як це буде

Марія Карчевич. (Фото з власного архіву.)

Із серпня аптеки в Україні відпускатимуть антибіотики тільки за рецептом.

 

Нововведення планувалося ще у квітні, та у зв’язку з нападом росії на нашу країну його відтермінували.

 

Заступниця міністра охорони здоров’я Марія Карчевич розповіла «Україні молодій», як усе відбуватиметься.


— Пані Маріє, чи доречно вводити обов’язкові рецепти для придбання антибіотиків за власні кошти уже з серпня 2022 року — в період дії воєнного стану, коли багато українців є внутрішньо переміщеними особами й активні воєнні дії спричинили багато каліцтв та іншої шкоди здоров’ю людей?


— Усе перелічене вами взято до уваги. Існує таке поняття, як антибіотикорезистентність. Приміром, людина часто лікує антибіотиками вірусні інфекції, які ними не слід лікувати. Це може призвести до того, що, коли антибіотиками потрібно буде лікувати серйозні захворювання, вони виявляться недієвими.


Антибіотикорезистентність — світова проблема. Через стійкість бактерій до антибіотиків у світі померло понад 1,2 млн людей за 2019 рік. Це більше, ніж від СНІДу або малярії (860 і 640 тис. людей відповідно).

 

А у ВООЗ вважають, що через стійкість до антибіотиків у світі до 2050 року помиратиме 10 млн людей. Антибіотикорезистентність називають однією з десяти найбільших загроз для людства. Тому в цивілізованих країнах світу неможливо купити антибіотики без призначення лікаря.

Окрім цього, застосування електронного рецепта на антибіотики — одне з «домашніх завдань» України в контексті євроінтеграційних процесів.


Це нововведення не поширюватиметься на тимчасово окуповані території чи зони активних бойових дій. Тим більше, воно не стосується потреб ЗСУ чи волонтерів, які теж працюють на забезпечення нашої армії. Щодо внутрішньо переміщених осіб, то для отримання е-рецепта їм необов’язково звертатися до сімейного лікаря і навіть мати підписану декларацію з ним.


— Чи всі лікарі у перехідний період зможуть виписувати рецепти для придбання антибіотиків? Чи не виявиться, що хвора людина тільки через кілька днів зможе записатися до сімейного лікаря, а потім з направленням ще через тиждень-два потраплятиме до спеціаліста, який має призначати антибіотики?


— Електронний чи паперовий рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем.  Тобто, якщо пацієнт тимчасово переїхав в інший регіон або його сімейний лікар змінив своє місце проживання, він може звернутися до будь-якого лікаря за місцем перебування.


— Чи можливо буде отримати паперові рецепти для придбання антибіотиків?


— Відпуск антибіотиків за електронним рецептом почне працювати в рамках перехідного періоду в медичних закладах, що працюють з електронною системою охорони здоров’я (ЕСОЗ). Якщо заклад охорони здоров’я, до якого звертається пацієнт, не підключений до ЕСОЗ, лікар, як і раніше, має виписати паперовий рецепт.


— Чи в кожній аптеці можливо буде придбати антибіотики з рецептом?


— Так. Виняток буде тільки для тих аптек, що перебувають у межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення бойо­вих дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні. Перелік таких населених пунктів затверджений відповідним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Ми розуміємо, що там ускладнена ситуація, тому такі аптеки на час дії воєнного стану зможуть і далі відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря.

 

Настя ХАМАР