ООН уперше нагородила медпрацівників — учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

21.07.2022

День Чорнобильської катастрофи ми оплакуємо 26 квітня кожного року, і щоразу журналісти, громадські діячі, депутати порушують тему радіаційного забруднення територій, а також людей, що постраждали від радіації — як ліквідаторів, так і цивільного населення.


Зрідка ж згадають про медиків, що в умовах радіації надавали першу медичну допомогу постраждалим, а також упродовж наступних десятиліть допомагали українцям боротися з наслідками радіаційного опромінення.


Часто ці полеміки закінчувались на порожньому місці, так і не зрушивши з мертвої точки. Але цьогоріч, — в умовах війни — в результаті плідної роботи громадських діячів таких медиків відзначили нагородами.


Сам процес збирання, опрацьовування та аналізу інформації про лауреатів був дуже довгим та кропітким — уперше про це заговорили ще 6 років тому, на 30-ту річницю Чорнобильської трагедії.

 

Згадуючи цю трагедію, Генеральний Секретар ООН озвучив пропозицію нагородити медиків, що працювали в умовах радіаційної загрози, за мужність у роботі, під час якої вони ризикували своїми життями, надаючи медичну допомогу військовослужбовцям, робітникам станції, пожежникам та жителям зони відчуження.


З 2016 року велися дипломатичні переписки та зустрічі. Але з початком пандемії коронавірусу процес значно уповільнився — всі намагались дотримуватися жорсткого карантину задля нерозповсюдження вірусу. Це порушило графіки збирання необхідних даних та документів, і в якийсь момент локдаун просто зупинив цей процес.


Але саме в цей момент велику роль відіграла українська діаспора в Швейцарії, яка змогла знайти зв’язки в службі Європейського відділення ООН у Женеві та узгодила статус Міжнародної медалі ООН «Медпрацівник Чорнобильської катастрофи «За заслуги»». Це срібна медаль із блакитною колодкою за міжнародним стандартом.


Загалом для того, аби нагородити таких медиків, були опрацьовані та зібрані документи на лікарів-ліквідаторів з обласних диспансерів радіаційного захисту населення, лікарень радіаційно забруднених територій, міських медичних закладів, окремих установ Національної академії медичних наук України, а також Міністерства охорони здоров’я України, госпіталів Міністерства оборони України, Служби безпеки України. Держава всіляко сприяла та заохочувала збір інформації.


У Центральний будинок профспілок були запрошені визначні вчені — академіки Національної академії медичних наук України та медичні працівники радіаційних диспансерів, військові лікарі з різних регіонів країни.


У цілому нагородили 77 медичних працівників.


Під час урочистих заходів пройшло не тільки «сухе» нагородження. Окрім цього, присутні змогли почути історії героїчних подвигів лікарів, їхній внесок у боротьбу з радіацією.


Усім лауреатам вручили збірку на допомогу сімейному лікарю — як лікувати людей, що постраждали від радіаційного опромінення, а також як зберегти та продовжити життя таких людей.
Пізніше планується всіх нагороджених занести англійською мовою до Блакитної книги ООН Світової слави.


Також планується видання офіційної збірки про тих, хто отримав цю нагороду. Ця збірка отримає назву «Медичний щит Чорнобиля — герої України».

 

Вікторія НИКИШИЧЕВА