Шерше ля «Чорноморка»: в Одесі газета виходить українською мовою 93 роки

21.07.2022
Шерше ля «Чорноморка»: в Одесі газета виходить українською мовою 93 роки

Цей часопис справедливо називають віддзеркаленням історії України, а редакційну команду — літописцями.

 

За 105 літ безперервного існування газети «Чорноморські новини» змінювались назви та засновники, але ніколи не припинявся її вихід.

 

Перший номер з’явився у липні 1917 року із пролетарським йменням, а вже наступного року газета виходила навіть французькою мовою.

 

Нинішня назва видання, яке 93 роки в Одесі виходить українською мовою, — із січня 1992-го.


Історія газети, як і багатостраждальна минувшина України, окреслена білими і чорними барвами. Так, у страшних 1937-1938-му, впродовж року, було репресовано і розстріляно трьох редакторів: Юхима Дубова, Івана Ісаєва та Костянтина Кожала.


На сторінках «Чорноморських новин» друкувалися відомі майстри слова Петро Осадчук, Григорій В’язовський, Володимир Яворівський, Борис Нечерда, Тарас Федюк, Валентин Мороз, Галина Могильницька, Олекса Різників та інші знані автори.

 

На її шпальтах висвітлювались найактуальніші події, доносячи до читача інформацію, на яку в переважній більшості місцевих ЗМІ було накладене табу.


Члени редакції з понад 100-річного життєвого шляху тижневика особливо виділяють 2010 рік, коли керувала кліка Януковича, що готувала Україну й Одещину зокрема до «русской вєсни».

 

Були судові провадження, спроби виселення з приміщення, відключення опалення, негласна заборона на оформлення передплати та розповсюдження у роздрібній мережі, фальсифікації, виклики у прокуратуру, міліцію.


«Тодішня влада називала нас «бандерівцями», «націоналістами» (знайома риторика, чи не так?) і робила все мислиме й немислиме, аби «Чорноморка» зникла з інформаційного простору Одещини, — каже Ольга Сіра, заступник редактора газети, заслужений журналіст України, член Комісії з журналістської етики.


«Здається, неможливо назвати такої важливої теми, що не обговорювалась би на сторінках тижневика: студентські протести та Революція на граніті, акція «Україна без Кучми» та Помаранчева революція, Євромайдан та створення Помісної церкви, знакові економічні та культурні події, — коментує редактор «Чорноморки» Іван Мельник, заслужений журналіст України.

 

— Нині читачі дізнаються про події новітньої борні за цілісність нашої держави, за її гідне місце на геополітичній мапі світу, знайомляться із земляками-героями російсько-української війни, внутрішньопереміщеними особами та їхніми здобутками вже на новому місці».

НА ЛІНІЇ ФРОНТУ

По редакції стріляють

Приміщення редакції газети «Зоря» в смт Золочів Харківської області 15 липня вдруге обстріляли російські загарбники. Перші пошко­дження були на початку квітня.

 

Наразі лінія фронту проходить за декілька кілометрів від селища, і значна частина будівель там зруйнована. Проте сусідні споруди поки що вціліли, тож газетярі вважають, що по їхній редакції стріляють навмисне.


«Ми тільки закінчили ремонт після першого обстрілу. Тепер розуміємо, що поспішили, — сказав у коментарі пресслужбі НСЖУ головний редактор «Зорі» Василь Мірошник. — Нам знов винесло вікна, і тепер ми вирішили просто забити їх фанерою. Також знесло дах, винесло броньовані двері... Двері замінили, дах перекрили старим шифером, знятим із гаража. Ми переконані, що стріляють спеціально по редакції, хоча ми там і не працюємо — немає світла. Сусіди побоюються жити поруч із нами, і дехто вже з’їхав...»


У редакції «Зорі» дякують Національній спілці журналістів України та особисто її очільнику Сергію Томіленку як за надання захисного обладнання для роботи на лінії фронту (бронежилет, шолом), так і за підтримку в залученні іноземних грантодавців.