Мова над Сеною: у школах Франції вперше вивчатимуть українську мову та літературу

21.07.2022
Мова над Сеною: у школах Франції вперше вивчатимуть українську мову та літературу

У Франції є можливість вивчати українську мову безоплатно дітям до 18 років. (Фото з сайту paris-ua.com.)

Нині у паризьких школах навчаються понад 300 учнів — тимчасово переміщених осіб з України, де з 24 лютого точиться повномасштабна війна, яку веде росія.


«Уперше за всю історію Франції, яка зараз люб’язно приймає українців, у французьких навчальних закладах запроваджено курс вивчення української мови та літератури, в основі якого — продовження вивчення рідної мови для тимчасово переселених дітей, а також доступне викладання української мови дітям-іноземцям», — коментує для «України молодої» Лілія Дорундяк, членкиня Союзу українок Франції, професорка математики Вищої школи імені Гійома Буде, яка працює в державному ліцеї Парижа (Lycee Guillaume Bude) та вчителює в Українській паризькій школі.


«Усі бажаючі мають можливість вивчати українську мову, — констатує співрозмовниця. —  Сьогодні, як бачимо, це питання особливо на часі».


Ініціатором вивчення української мови у Франції стали Посольство України у Франції спільно з Академією Парижа. Курси з української мови для дітей віком від 3 до 18 років проходять на безоплатній основі.

 

Вони мають можливість вивчати українську мову та літературу, отримувати загальні знання з історії України, українських традицій, підтримувати зв’язки з Україною.

 

У координатора є список адрес і графік проведення занять. Кожен учень має можливість обрати день і зручний час для навчання.

 

За результатами проходження курсу передбачено надання сертифікату від Академії Парижа.