Першу медаль для України на фехтувальному ЧС-2022 виборов досвідчений ветеран-шпажист

21.07.2022
Першу медаль для України на фехтувальному ЧС-2022 виборов досвідчений ветеран-шпажист

На ЧС-2022 в Каїрі Ігор Рейзлін удруге в кар’єрі виборов планетарну «бронзу». (Фото з сайту www.nffu.org.ua.)

На чемпіонаті світу з фехтування, котрий проходить у Каїрі, в активі української збірної вже є перша медаль.

 

Її володарем став 38-річний вітчизняний шпажист, бронзовий призер Олімпіади-2020 Ігор Рейзлін.


У столиці Єгипту досвідчений українець дістався півфіналу. І хоча перемогти в ньому олімпійського чемпіона Токіо-2020 — японця Казуясу — Мінобе Рейзліну не вдалося (12:13), попри поразку, наш співвітчизник автоматично піднявся на третю сходинку п’єдесталу.


Загалом для Ігоря це друга планетарна «бронза», на шляху до котрої він по черзі здолав Романа Александрова з Узбекистану (12:9), Трістана Тулена з Нідерландів (13:12), угорця Мате Тамаша Коха (15:10) та представника Гонконгу Фон Хой Суня — 14:13.


Троє інших українських шпажистів на ЧС-2022 виступили значно скромніше. Роман Свічкар та Ян Сич вибули з боротьби одразу після перших своїх дуелей в основній сітці.
Натомість Володимиру Станкевичу завдяки двом удалим боям вдалося дістатися 1/8 фіналу.


Після того як вітчизняні шпажисти трохи «набили руку», можна очікувати від них продуктивної роботи в командних змаганнях. Досвід попередніх років, коли на ЧС-2019 в Будапешті український колектив на чолі з Рейзліним здобув «срібло», дає підстави сподіватися на їхній медальний успіх і в Каїрі.


Поки ж у столиці Єгипту точаться індивідуальні баталії. У перший змагальний день боротьбу за медалі вели шпажистки та шаблісти, і тут українська збірна обмежилася вельми скромними здобутками. Краще за інших у жіночій шпазі виступила чинна чемпіонка Європи Влада Харькова, котра посіла 24-ту сходинку.

 

Водночас у чоловічій шаблі найвище поміж українців у підсумковому протоколі — на 26-ту позицію — піднявся Андрій Ягодка. Трохи кращого результату досягла Україна в жіночій рапірі: тут, дебютуючи на ЧС, 20-річна Аліна Полозюк завершила змагання на 23-й позиції.


Традиційно ж високі шанси на медалі українська збірна має в жіночій шаблі. До Каїру в складі збірної поїхала й титулована Ольга Харлан, тож якщо не в індивідуальних, то в командних змаганнях від українських шаблісток варто очікувати нагород. Наприкінці червня в турецькій Анталії проходив чемпіонат Європи, і там вони вибороли командну «бронзу».

 

«Українці — сильна нація. Ми це доводили, доводимо й будемо доводити», — сказала після бронзового успіху на ЧЄ-2022 одна з учас­ниць української команди шаблісток Юлія Бакастова.


Зауважимо, що до ЧС у Єгипті українська збірна з фехтування через російську агресію змушена була готуватися в різних географічних місцях.

 

Приміром, вітчизняних шпажисток люб’язно прихистили в Ізраїлі, українські шаблістки до «мундіалю» готувалися в Італії, а їхні колеги з чоловічої команди — в Німеччині. Наші рапіристки домашні умови для підготовки отримали в Угорщині, а представники української рапіри — в Польщі.


Тож Національна федерація фехтування України щиро подякувала усім своїм колегам в інших країнах, які допомогли в організації підготовки української збірної до чемпіонтату світу в Каїрі.