Після 40 днів окупації: стрибун у висоту Проценко приніс Україні першу медаль на ЧС з легкої атлетики

21.07.2022
Після 40 днів окупації: стрибун у висоту Проценко приніс Україні першу медаль на ЧС з легкої атлетики

Андрій Проценко виграв першу в кар’єрі медаль чемпіонату світу. (Фото ВВС.)

Перші дні чемпіонату світу з легкої атлетики, який набирає обертів в американському Юджині, принесли українським фанатам чимало позитивних емоцій у цей непростий час.

 

Окрім кількох виходів у фінали, «синьо-жовта» збірна вже має й першу медаль: «бронзу» виграв стрибун у висоту Андрій Проценко.


34-річний атлет уже багато років є одним із лідерів нашої команди (на Олімпіаді в Ріо був четвертим, а в Токіо — восьмим), але зачепитись за фінал ЧС йому ніяк не вдавалось.

 

Зрештою, із сьомої спроби Проценко, який після вторгнення РФ в Україну 40 днів провів в окупації на Херсонщині без повноцінних тренувань, таки зумів подолати кваліфікаційний бар’єр, підкоривши планку 2,30 м.

 

Уже в фіналі Проценко покращив свій результат, узявши висоту 2,33 м, що дозволило у боротьбі за «бронзу» випередити чинного олімпійського чемпіона — італійця Джанмарко Тамбері. Мав шанси Андрій поборотися і за «золото», але планку на висоті 2,37 м не підкорив. Після найкращого результату у своїй кар’єрі та непростої підготовки наш атлет не приховував емоцій.


«Змагання починалися дуже важко, трохи турбував ахіл на правій нозі, хоча раніше не було з ним проблем. Але потихеньку розстрибався, знайшов свій ритм, і стрибки пішли дуже гарні. Навіть сподівався, що 2,35 метра зможу брати, а в подальшому вирішив спробувати і 2,37 метра. Емоційно я підійшов дуже добре до спроби на 2,33, підготувався — і тьфу-тьфу, все склалося. Я завжди мріяв про медаль. Вона є. Хотілося ще поборотися за «золото». Спробував, але цього разу не вийшло. Ця медаль тільки завдяки тому, що є Україна, що всі українці вболівають за мене. А також завдяки тому, що наша держава сильна та непереможна», — сказав Андрій після тріумфу. Завдяки його нагороді українська збірна поки йде 19-ю в медальному заліку.


Далі ж на Проценка чекають етапи Діамантової ліги та чемпіонат Європи.


Високу планку тримають і колеги Андрія з жіночої збірної. Ярослава Магучіх та Ірина Геращенко, які за відсутності росіянки Ласіцкене є одними з головних фавориток у своєму секторі, впевнено вийшли до фіналу стрибків у висоту. А от Юлія Левченко цього разу не змогла кваліфікуватись до топ-12.


«Рада бути тут, на чемпіонаті світу. Це дуже крутий досвід для мене, тут класна атмосфера. На жаль, мені не вдалося реалізувати все, що хотілося, але я сповна насолодилася своїм виступом і дуже рада за наших дівчат, які пройшли до фіналу. Тому я буду палко вболівати за них. Я думаю, що для кожного з нас можливість виступати зараз на міжнародній арені — це дуже велика удача. Ми раді, що можемо представляти нашу країну тут», — визнала Юлія.


«Я дуже рада, що потрапила до фіналу, бо моя боротьба за Україну продовжується — я можу й надалі захищати її на доріжці. Хочу у фіналі показати максимальний результат», — налаштовується на боротьбу за «золото» Магучіх.


Не приховує бажання зачепитися за подіум і Геращенко: «У кваліфікації все пройшло достатньо добре. Трохи хвилювалася, нервувала, адже це мій четвертий чемпіонат світу, але до цього я ще не була у фіналі на відкритому повітрі. Я дуже вдячна за те, що маю змогу тренуватися і виступати, усім захисникам, які боронять нашу землю і відстоюють нашу свободу. Постараємось із Ярославою порадувати їх медалями».


У фіналах вже виступили Марина Бех-Романчук та Михайло Кохан. Марина, яка раніше стрибала лише у довжину, на першому для себе ЧС у потрійному стрибку стала 11-ю. Далі на Бех-Романчук чекає виступ у її коронній дисципліні, де вона є однією з фавориток.


А Кохан, який торік на Олімпіаді зупинився за крок від медалі, цього разу в Юджині фінішував сьомим (78,83 м).


«78,83 м — це мій найкращий результат у сезоні. Загалом я задоволений цим, але це все ще не мій особистий рекорд. Наступні змагання — чемпіонат Європи, тому буду готуватися до них. Ми готували пік форми на чемпіонат світу, але щось не дуже пішло в плані результату. Я почувався нормально на початку червня. Але не жаліюся. Усе нормально, йдемо за планом. Навіть мій особистий рекорд зараз не був би в медалях. Думаю, я менше засмучений за тих, хто посів четверте та п’яте місця», — сказав Михайло.