Гарячий південь: ЗСУ успішно знищують техніку та живу силу росіян

14.07.2022
Гарячий південь: ЗСУ успішно знищують техніку та живу силу росіян

Захисники України знищують ворога на своїй землі. (Фото Генштабу ЗСУ)

Два українські штурмовики вдарили по складу з боєприпасами та скупченню рашистів у районі Новопетрівки Херсонської області. Росіяни відправили їм назустріч три винищувачі, але уразити вогнем наших авіаційних асів їм не вдалося.

 

Учора ці дані були озвучені в оперативному командуванні «Південь». Там же повідомили про активність артилеристів ЗСУ, які за попередню добу знищили 30 російських солдатів, гаубицю калібру 155 міліметрів, реактивну систему залпового вогню «Ураган», чотири одиниці броньованої та автомобільної техніки і два польові склади боєприпасів.


Найбільшим же успіхом ЗСУ на південному напрямку останніми днями стали дві важливі події — знищення великого складу боєприпасів у Новій Каховці та звільнення від окупантів села Іванівка. Бойові припаси та військові частини завдяки «животворящому» HIMARS запалали також у Мелітопольському районі, у херсонському селі Чарівне та двічі у Донецьку. Потужно горіло щось у ніч на 13 липня і в Луганську. Спочатку окупанти похвалилися, що то їхня ППО збила українську «Точку-У», а потім повідомили про знищення військової частини протитанкової оборони.


До речі, радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань повідомив, що через згаданий вибух на військовому складі у Новій Каховці окупанти втратили понад тисячу боєкомплектів до реактивних систем залпового вогню. Втім кремлівці цю подію вперто називають влученням у сховище з селітрою.

 

Загалом втрати ворога з початку повномасштабної війни, за даними Генштабу, сягнули вже близько 37 тис. 570 осіб і сотень оди­ниць військової техніки. Зокрема рашисти позбулися 217 літаків, 188 гелікоптерів, 15 морських суден, 247 РСЗВ тощо.


Шалені бої на території Луганської та Донецької областей, після штурму Сіверськодонецька і Лисичанська, наразі трохи вщухли, але ворог продовжує обстрілювати навколишні міста. «Тут не виключається продовження ведення противником штурмових дій для покращення тактичного положення і створення сприятливих умов для ведення наступу в напрямку Ізюм — Слов’янськ», — повідомив учора у ранковому зведенні Генштаб.


Водночас експерти американського інституту вивчення війни (ISW) пояснюють відносне затишшя на сході тим, що ворог узяв оперативну паузу для перегрупування, відпочинку і відновлення військ. Але при цьому продовжує бомбардувати критичні райони фронту та проводить обмежені атаки. Кілька з них завершилися безславно. Йдеться про недавній наступ на Слов’янськ та східну частину Сіверська, а також спробу атаки на Харків з півночі.


Активізувалися москалі і на території Білорусі, все більше втягуючи армію «бацьки» у війну. Принаймні за даними телеграм-канала «Беларускі Гаюн», тут спостерігається активний рух армійської техніки у бік Мозиря, Мар’їної Гірки, Бреста і Ракова. Було повідомлено також про початок чергових військових навчань з 11 по 14 липня.

 

Як відомо, Білорусь наразі не є безпосереднім учасником війни в Україні, але надає матеріально-технічну підтримку рашистам.