Три кроки до мрії: Людмила Кіченок уперше в кар’єрі зіграє в чвертьфіналі Уїмблдона

07.07.2022
Три кроки до мрії: Людмила Кіченок уперше в кар’єрі зіграє в чвертьфіналі Уїмблдона

Людмила Кіченок єдиною з українок продовжує боротьбу за трав’яний «шолом». (Фото ВВС.)

На цьогорічному Уїмблдонському турнірі, який, нагадаємо, проходить без рейтингових очок для учасників, настала пора вирішальних матчів: уже відомі всі імена чвертьфіналістів.


На другому «шоломі» поспіль найуспішніше серед українців виступає найкраща парниця нашої збірної — Людмила Кіченок, яка у тандемі з латвійкою Остапенко після півфіналу РГ вийшла до вісімки найкращих на лондонських кортах.


До речі, саме на траві Кіченок/Остапенко поки непереможні: перед Уїмблдоном вони виграли турнір у Бірмінгемі та стали фіналістками змагань в Істборні, але на вирішальний поєдинок не вийшли через травму в Остапенко.


А от ситуація з відсутністю рейтингових балів за Уїмблдон для Людмили неоднозначна. З одного боку, завдяки тому, що «згоріли» очки у конкуренток в табелі про ранги, Кіченок піднялася на рекордну для себе 16-ту сходинку парного рейтингу. З іншого — якби бали за трав’яний «шолом» були, перемога в турнірі теоретично дозволила б претендувати на топ-10.

 

Хай там як, але це, схоже, не змінює мрію та головну мету кар’єри Людмили, про яку вона неодноразово говорила, — виграти турнір Великого шолома. Для цього лишилось три непрості кроки.


Натомість сестра Людмили — Надія, — як і торік, зупинилась у тандемі з румункою Олару на стадії третього кола, поступившись першим сіяним — дуету Мертенс/Чжан.


Зовсім не на мажорній ноті покидає Уїмблдон Марта Костюк. Молода тенісистка, яка відсвяткувала свій 20-й день народження саме на лондонських кортах, виконала завдання-мінімум, пройшовши до другого кола в обох розрядах, але парний завершився складною травмою. За словами самої Марти, повернення на корти, схоже, очікується не раніше середини серпня.

 

«У мене повний надрив однієї зі зв’язок і ще надрив другого ступеня ще однієї зв’язки. Сказали, що можна повернутися без операції, що я і намагатимусь зробити. Сподіваюся, що повернуся до Туру на одному з турнірів в Америці. Дуже сподіваюся, що на цей момент я буду готова. Поки не знаю, який саме це буде турнір, але в жодному разі не повертатимуся доти, доки не буду на 100% готова. Травма, на жаль, дуже серйозна і потребує часу, щоб вилікуватись повністю», — визнала Костюк.


Водночас точно у плюс собі може записати виступ у Лондоні Леся Цуренко, яка, попри перманентні болі в лікті, єдиною з українок дійшла до третьо­го кола.

 

Дещо несподівано здолавши у другому раунді співвітчизницю Ангеліну Калініну, Леся так само несподівано програла у матчі з німкенею Юлею Німайєр, в якому вважалась фавориткою. Утім жіночий теніс — річ непередбачувана, адже 97-ма ракетка світу Німайєр уже вийшла до топ-8.


Загалом же до вісімки найкращих на Уїмблдоні серед представниць топ-10 рейтингу дійшла лише друга ракетка планети, представниця Тунісу Онс Жабер.

 

В іншій половині сітки головною претенденткою на фінал вважається екс­перша ракетка світу, чемпіонка Уїмлбдона-2019 Сімона Халеп.

 

Але цьогорічний турнір подарував немало сенсацій, тож може статися все.


Натомість у чоловічій сітці все більш-менш стабільно: головні фаворити — Новак Джокович та Рафаель Надаль — упевнено рухаються до очного протистояння у фіналі.

 

Більше шансів на траві віддають сербу, але Надаль неодноразово доводив, що може вигравати навіть, здавалося б, безнадійні матчі на будь-якому покритті.