«Діамантові» успіхи: українські атлетки успішно виступають на комерційних турнірах

07.07.2022
«Діамантові» успіхи: українські атлетки успішно виступають на комерційних турнірах

Анна Рижикова є однією з головних медальних надій України на чемпіонаті світу в Юджині.  (Фото ВВС.)

Українські легкоатлети завершують підготовку до головного старту літнього сезону — чемпіонату світу, який 15 липня розпочнеться в американському Юджині.


При цьому «синьо-жовта» збірна виступить на світовому форумі найменшим складом за всю історію.

 

Українці здобули 33 ліцензії, проте з різних причин не використали одразу 11 з них.

 

Зокрема, представники спортивної ходьби, в яких через війну зірвався тренувальний процес, вирішили готуватись уже до серпневого чемпіонату Європи в Мюнхені.

 

А от талановитий метальник списа Артур Фельфнер вирішив сконцентруватись на підготовці до юніорського ЧС.


Перед від’їздом до США наші легкоатлети «ударно» виступили на етапі Діамантової ліги в Стокгольмі, який став наймасовішим для України — одразу вісім спортсменок змагалися за медалі у чотирьох дисциплінах.


Не надто вдалим вийшов старт у столиці Швеції для призерки Ігор у Токіо, стрибунки у висоту Ярослави Магучіх. Чемпіонка світу та Європи у Стокгольмі взяла лише одну висоту (1,89 м), після чого не використала жодної спроби з планкою 1,93 м.

 

Таким чином, вона вперше у літній частині сезону не виграла турнір, у якому брала участь. Більше того, Ярослава цього разу взагалі не потрапила на подіум, фінішувавши п’ятою.


Невдачу Магучіх сповна компенсували інші представниці сектору стрибків у висоту — Ірина Геращенко та Юлія Левченко, які виграли «срібло» та «бронзу» відповідно. Зазначимо, що результат Левченко став для неї найкращим за три роки на рівні Діамантової ліги: востаннє вона здобувала «срібло» на етапах комерційного турніру ще у Брюсселі у 2019 році.


А для Геращенко це третя поспіль медаль на Діамантовій лізі — без нагороди вона залишилася лише у Юджині (четверте місце).


На відміну від Магучіх, свої «медальні» серії в Діамантовій лізі продовжили Марина Бех-Романчук та Анна Рижикова.


Марина у секторі стрибків у довжину стала другою, ця нагорода для неї — четверта поспіль. Так само четверта поспіль — у бігунки на 400 м із бар’єрами Рижикової. У Стокгольмі вона виграла «бронзу» й оновила особистий рекорд сезону, пробігши дистанцію за 54,33 секунди.


Варто також відзначити і виступ Наталії Стребкової у бігу на 3000 м з перешкодами, яка хоч і фінішувала четвертою, але побила рекорд України, котрий тримався з 2008 року.


«З кожним стартом я набуваю впевненості в собі. Звичайно, є над чим працювати. У Стокгольмі я дуже добре почувалася, тут дуже хороший стадіон і швидка доріжка. Наталя Стребкова побила національний рекорд на дистанції 3000 метрів з перешкодами, ми за неї вболівали. Був і світовий рекорд стрибуна у висоту Дуплантіса, і багато національних рекордів. Крутий стадіон», — не приховувала радості Рижикова.


«Рекорд України — це те, про що я мріяла і робила все для цього результату разом із тренером та чоловіком Іваном. Розуміння того, що можу це зробити, вже було, але це спорт і не завжди складаються умови для швидких секунд. Національний рекорд хочу присвятити ЗСУ та всім нашим людям, які борються кожен на своєму фронті. Ми обов’язково переможемо», — написала в інстаграмі після успішного забігу Стребкова.


Таким чином, з огляду на останні результати українців, варто очікувати на медалі й світового рівня. За нагороди може поборотись і наш стрибун у висоту Андрій Проценко, який напередодні виграв турнір у Бельгії. Нагадаємо, три роки тому на ЧС наші легкоатлети взяли два «срібла»: другі місця тоді посіли Магучіх і Бех-Романчук.