Леся Цуренко й Ангеліна Калініна виграли стартові матчі Уїмблдону: далі зіграють між собою

30.06.2022
Леся Цуренко й Ангеліна Калініна виграли стартові матчі Уїмблдону: далі зіграють між собою

Ангеліна Калініна виграла дебютний матч в основі трав’яного «мейджора». (Фото ВВС.)

Попри рішення тенісних структур позбавити учасників Уїмблдону можливості боротися за рейтингові бали, статус трав’яного «шолома» і рекордні призові зібрали на британських кортах чи не всіх топтенісистів (окрім, власне, росіян і білорусів, недопуск яких і став причиною розбрату, та кількох травмованих спортсменів).


В основній сітці найпрестижнішого трав’яного турніру візьмуть участь і 6 українців: 6 дівчат зіграють в одиночному розряді і в парі, а чоловічий теніс країни представить найкращий український «парник» Денис Молчанов.


У перший змагальний день на корти вийшли перша ракетка країни Ангеліна Калініна та Леся Цуренко, яка, попри проблеми з ліктем, поступово наближається до повернення в топ-100.


Ангеліна у своїй дебютній грі в основі Уїмблдону не без проблем здолала угорку Анну Бондар у трьох сетах.


«Насамперед важливо, що я вперше зіграла в основі Уїмблдону. Думаю, що було дуже багато нервів як для першого кола. Але я все одно щаслива, що з усім упоралася. Я не особливо задоволена якістю гри, але, сподіваюся, у наступному матчі зіграю краще», – визнала Калініна.


Також вона категорично висловилась із приводу того, що неможливо порівнювати відсторонення росіян і білорусів та втрату очок з тими жахіттями, які відбуваються в Україні.


«Ми не можемо порівнювати очки, не можемо порівнювати цю заборону виступати з тим, що зараз відбувається в Україні. Ми не можемо порівнювати те, без чого тенісисти зараз залишилися, з тим, що мільйони людей вбивають, що люди вмирають, що люди стають біженцями і намагаються виживати, всі мами з дітьми, скільки людей залишаються без грошей, без сім’ї, без роботи… Тож такі речі неможливо порівнювати», – наголосила Ангеліна.


Лесі ж нарешті пощастило у першому колі «шолома» з жеребкуванням: цього разу вона «на класі» впевнено обіграла британку Джоді Баррейдж.


«Звичайно, мені дуже пощастило з жеребкуванням, що я нарешті не граю з першою ракеткою світу. Та й ще ці обидва рази (матчі проти Ешлі Барті у Мельбурні та Іги Швьонтек у Парижі) ці перші ракетки були непереможними, вони були у формі, вони були реально «на ходу». Я була дуже спокійною, я розуміла, як саме має грати. Був план, я дотримувалася його, рада, що все вийшло», – не приховувала емоцій Цуренко.


До речі, у другому колі Леся й Ангеліна зіграють між собою.


«Я давно знаю Ангеліну, здається, на турнірах ми ніколи не грали з нею. І тренувалися не так уже й багато. Я розумію, як вона грає. Подивимося, буде цікавий матч, і точно одна українка буде у третьому колі. Це добре у будь-якому випадку», – доволі дипломатично описала майбутнє протистояння Цуренко.


«Думаю, що з Лесею Цуренко у нас буде дуже гарний матч між двома українками. Я не знаю, як багато він означатиме для українців. Просто добре, що дві українки пройшли до другого кола», – у свою чергу сказала Калініна.


Також в одиночці зіграють Даяна Ястремська та Марта Костюк: в обох, з огляду на жереб, є всі шанси пробитись до другого раунду. А от у парі основні надії пов’язані насамперед із Людмилою Кіченок, яка останнім часом дуже добре виступає у тандемі з латвійкою Оленою Остапенко.


Після півфіналу на Ролан Гарросі українсько-латвійський дует виграв турнір у Бірмінгемі та став фіналістом в Істборні. Такі успіхи дозволили Людмилі вперше піднятися до топ-20 парного рейтингу.


Серед головних фаворитів уже є перші втрати: у першому колі завершив виступи минулорічний півфіналіст, поляк Хуберт Хуркач.

 

Натомість чинний чемпіон Новак Джокович свій стартовий матч виграв. Далі йде і головна надія британських фанатів, дворазовий чемпіон Уїмблдону Енді Маррей.


Натомість у жіночій сітці варто відзначити повернення на корт легендарної Серени Уїльямс, яка прагне виграти рекордний 23-й за ліком «шолом».