Творячи історію: українці вже завоювали вісім медалей на ЧС з водних видів спорту

30.06.2022
Творячи історію: українці вже завоювали вісім медалей на ЧС з водних видів спорту

Михайло Романчук із «бронзи» дебютував на світових змаганнях на відкритій воді. (Фото ВВС.)

Перший після літньої Олімпіади в Токіо Чемпіонат світу з водних видів спорту перетнув екватор — приємно, що українська збірна чи не кожного змагального дня радує нас медалями.


Тріумфально виступає в Будапешті «синьо-жовта» команда в артистичному плаванні, в активі якої — вже два «золота», а загалом — сім нагород.


Спочатку наша команда була кращою в довільній комбінації, де Україну представляли дев’ять спортсменок: Марта Фєдіна, Марина й Владислава Алексіїви, Олеся Дерев’янченко, Вероніка Гришко, Софія Мацієвська, Дар’я Мошинська, Ангеліна Овчиннікова, Анастасія Шмоніна та Валерія Тищенко.


А завершили успішний для себе світовий форум українські синхронниці перемогою в хайлайті — це третє «золото» в історії України на чемпіонатах світу з водних видів.


Натомість у плаванні класичному вже дві медалі Україні приніс дворазовий призер Токіо Михайло Романчук, щоправда, олімпійський успіх йому вдалося повторити лише в одній басейній дисципліні — «бронза» на 800 метрів вільним стилем (нагорода такого ж ґатунку була й на Іграх).


«Завдання було віддатись повністю. Я це й зробив. Мій батько зараз захищає нашу країну разом з усіма іншими військовими — ЗСУ, Нацгвардією. Єдине, що я можу зараз зробити, — це показувати високі результати, показувати, на що здатен український народ, що ми боремось до кінця, незважаючи на ситуацію в країні, ми боремось до перемоги», — прокоментував свою медаль Михайло.


«Це найважча медаль у моїй кар’єрі — як морально, так і фізично. Усе надзвичайно важко, ще починаючи з моменту виїзду з України. Ти постійно думаєш про неї, читаєш новини, постійно відчуваєш тривогу. Потім уже поступово адаптуєшся, розумієш, що треба далі готуватись. Басейн — це все-таки моя лінія фронту, і я повинен показувати всьому світу, хто є українці. Цей спектр емоцій — він бурлить усередині, як вулкан», — визнав наш плавець.


Повторити «срібний» результат Олімпіади на дистанції 1500 м у Будапешті Михайлу не вдалося (лише 5-те місце), проте він сповна компенсував це «бронзою» в запливі на 5 км у відкритій воді. Ця нагорода, до речі, стала першою в історії України у відкритій воді на змаганнях такого рівня.


За словами Романчука, його дебют на рівні ЧС у новому для себе виді був лише питанням часу, адже й основні суперники на «стаєрських» дистанціях також пробують себе у відкритій воді.


«Моя друга медаль на чемпіонаті світу в Будапешті. Й історична для українців. Щасливий творити історію для моєї країни», — написав після подіуму Михайло в Instagram.


Далі на Романчука чекає заплив на дистанції 10 км.