Геть, непрохані гості! Чому ризик заразитися гельмінтами влітку вищий і як цьому зарадити

23.06.2022
Геть, непрохані гості! Чому ризик заразитися гельмінтами влітку вищий і як цьому зарадити

Біль у животі може свідчити про зараження гельмінтами. Не ігноруйте підозрілих симптомів! (Фото з сайту meta.ua.)

Вода як джерело... зараження

   

Вони здатні непомітно поселитися в людському організмі і роками не давати про себе знати. Але наслідки такої «окупації» бувають дуже дошкульними. Зараження гельмінтами, кажуть лікарі, найчастіше є наслідком звичайної недбалості.

 

У літній період можливість спіткати таку неприємність зростає. Власне, якщо людина нехтує елементарною гігієною і правилами санітарії, їй рано чи пізно доведеться стикнутися з цими паразитами.
    

Існує багато видів гельмінтів, і, за словами лікарів, усі вони по-різному впливають на організм, викликають різні симптоми і вимагають різного лікування. Переносниками цистів (так називають неактивну, «сплячу» форму мікроорганізмів) можуть бути фрукти, овочі, ягоди, якщо їх не піддавали термічній обробці. Джерелом зараження також часто стає вода.

 

«Проблема в тому, що ці мікроорганізми добре зберігаються в навколишньому середовищі — в ґрунті здатні виживати до трьох тижнів, а у воді — до п’яти тижнів, — розповідає лікарка-терапевтка Марина Савченко. — Якщо людина контактує із забрудненими предметами, а після того забуває помити руки, вона дає шанс паразитам потрапити до організму».
    

Наявність непроханих «гостей» в організмі проявляє себе характерними болями у верхній частині живота або в ділянці пупка, здуттям і «бурчанням» живота, нудотою. Людину можуть турбувати закрепи, які переходять у проноси. Але пастка в тому, що такі симптоми часто або слабо виражені, або їх взагалі немає.

 

Крім того, біль у животі, пронос, зниження маси тіла нерідко супроводжують інші захворювання шлунково-кишкового тракту, зокрема ентерит та дуоденіт. Але якщо в людини знижена функція підшлункової залози, є дискінезія жовчних шляхів, боротися із паразитами організму складніше.


Мухи сприяють «транспортуванню» хвороби

   

Одним із найпоширеніших гельмінтозів є ентеробіоз. Ця недуга переважно підстерігає дітей, а механізм зараження, як правило, — від хворого на ентеробіоз. Шлях зараження — фекально-оральний.

 

Неякісні харчі, мухи сприяють «транспортуванню» хвороби. Збудники ентеробіозу — гострики: мікроорганізми білого кольору і невеликого розміру (від двох міліметрів до одного сантиметра).

 

Прикріплюючись до слизової оболонки товстої кишки, ці мікроорганізми пошко­джують її, провокуючи запалення. У стінці кишки виникають невеликі крововиливи, некрози. Такі подразнення можуть викликати порушення функцій травного тракту з розвитком гастриту, ентероколіту та інших хвороб, — зауважує столичний лікар-педіатр Наталія Калініченко.
    

У кожної людини ентеробіоз проявляється по-різному, каже лікарка. Основні симптоми недуги — анальний свербіж (виникає частіше ввечері, при засинанні), біль у животі (іноді нагадує біль при апендициті), метеоризм, нудота, порушення сну.

 

«Нерідко додаються і неврологічні симптоми: людину турбує головний біль, запаморочення, зниження пам’яті. Діти стають примхливими, плаксивими, дратівливими, швидко втомлюються, погано засвоюють корисні навички. У дорослих знижується працездатність», — застерігає педіатр.

Аскариди дихати не дають...
    

Ще одна неприємність — аскаридоз — доволі поширене глистове захворювання. Його спричиняють аскариди — круглі черви, довжиною від 15 до 40 см.

 

Вони паразитують у тонкому кишечнику людини, але, оскільки дуже рухливі, спроможні заповзати в шлунок і навіть у дихальні шляхи. Якщо паразити досягають дихальних шляхів, то можуть спричинити стан задухи.

 

Аскаридоз ускладнює перебіг багатьох інфекційних недуг, сприяє їх рецидиву (поверненню). У вагітних частіше бувають токсикози, порушення в розвитку плоду, ускладнюється перебіг пологів і післяпологового періоду.
    

Людина заражається аскаридами, коли вживає в їжу немиті ягоди, овочі, столову зелень, — пояснює Марина Савченко. — Будь-які продукти, забруднені ґрунтом, піском, де можуть бути яйця аскарид, можуть стати джерелом зараження. Діти заражаються, коли тягнуть до рота землю чи пісок, брудні руки або іграшки.
    

Зазвичай при аскаридозі спостерігається загальне нездужання, підвищення температури тіла, кашель, під час якого нерідко виділяється мокрота з домішками крові. Прояви захворювання залежать від стану організму людини та кількості паразитів.

 

Хворого можуть турбувати періодичні болі в животі, нудота, відсутність апетиту, слабкість, часті простудні захворювання, зниження ваги. Аскариди навіть можуть спричинити кишкову непрохідність...

 

Майте на увазі, що алергійна реакція у вигляді висипів на шкірі також може свідчити про наявність паразитів. Однак нерідко аскаридоз взагалі протікає безсимптомно.


Риба без термічної обробки небезпечна!

   

Епісторхоз — складне глистове зараження, яке вражає печінку. Київська лікарка-інфрекціоністка Раїса Мостовенко нагадує: недуга передається через сиру рибу, а лікування часто дає ускладнення, які призводять до цирозу.

 

«Терапія епісторхозу надто токсична, оскільки дуже токсичний сам гельмінт, — пояснює фа­хівчиня. — Він може тривалий час паразитувати в жовчних шляхах і провокувати негативні ефекти, зокрема артеріальну гіпертензію».
    

Зараження найчастіше відбувається через сиру рибу, особливо коропових порід. Технологія приготування малосольної риби, а також в’ялення, холодне копчення не повністю знешкоджують збудника. Тож вживання сирої риби, малосольної, в’яленої чи недостатньо просмаженої або провареної вкрай небезпечне для здоров’я, наголошує фахівець.

 

Епісторхоз вражає печінку, жовчні протоки, жовчний міхур, підшлункову залозу. Недуга небезпечна ускладненнями, які проявляються у вигляді гнійного холециститу, гепатиту, інших захворювань. Ці паразити здатні навіть спровокувати злоякісні захворювання печінки та підшлункової залози, застерігає лікар.
    

Перші клінічні прояви хвороби можуть з’являтися як незабаром (через 5 днів) так і згодом (через 40 днів) після зараження. Хворого турбують підвищена температура тіла, болі в животі (частіше в правому підребер’ї), висипи на шкірі, порушення процесу випорожнення. Аналіз крові теж може засвідчити наявність паразита.


Ретельно мийте і обливайте окропом
    

Для профілактики гельмінтів важливо дотримуватися правил особистої гігієни, вживати добре вимиті овочі та фрукти. А ще краще, за порадою лікарів, обливати городину і садовину окропом.

 

Необхідно регулярно чистити надвірні туалети, обробляти їх спеціальними засобами для знезараження нечистот. До речі, тільки знезаражені нечистоти можна використовувати як добрива на ділянках.
    

Рибу — солену чи копчену — лікарі радять вживати тільки промислового виробництва. У домашніх умовах рекомендують смажити рибу, перед цим порізавши її невеликими шматками (до 100 грамів). Смажте рибу щонайменше 20 хвилин, проварюйте — не менше 15 хвилин від моменту, коли вода закипіла.
    

І, найголовніше: при найменшій підозрі на недугу звертайтеся до лікаря-інфекціоніста.

ВАЖЛИВО

Найпоширеніші шляхи зараження гельмінтами:
    — забруднена вода;
    — тварини;
    — брудні руки;
    — немиті овочі та фрукти;
    — сира та напівсира риба;
    — сире та напівсире м’ясо тварин.