Водних справ майстри: на старті чемпіонату світу Україна йде у топ-5 медального заліку

23.06.2022
Водних справ майстри: на старті чемпіонату світу Україна йде у топ-5 медального заліку

Дворазова призерка Олімпіади в Токіо Марта Фєдіна виграла вже дві медалі на ЧС у Будапешті. (Фото ВВС.)

Представники водних видів спорту зібрались у Будапешті на перший після Олімпіади у Токіо світовий форум.

 

Приємно, що перші дні чемпіонату світу принесли Україні вже три медалі.
    

Свій високий клас та невипадковість двох бронзових нагород на ОІ підтвердила українська збірна з артистичного плавання.

 

За відсутності російської команди, «синьо-жовті» борються за золоті нагороди з представницями Китаю та Японії.
    

Спочатку в технічному соло «срібло» завоювала дворазова призерка Ігор  Марта Фєдіна. Для Марти це перша у кар’єрі медаль ЧС у соло та загалом сьома. До цього спортсменка шість разів піднімалася на подіум світових форумів: двічі — в дуеті, чотири рази — у команді.
    

При цьому в технічному соло для України це перша медаль ЧС за 5 років та лише друга — у цій дисципліні: до Марти востаннє особисту нагороду здобувала Анна Волошина у 2017 році («бронзи» у технічному й довільному соло). Фєдіна, до речі, також має шанс зробити медальний «дубль» в особистих дисциплінах.
    

Згодом у технічному дуеті «срібний» поступ Марти підтримав тандем сестер Марини і Владислави Алексіївих. У попередньому раунді змагань українки показали другий результат, пропустивши вперед лише китайський дует.

 

У фіналі, зрештою, їхній результат не змінився. Таким чином, Марина і Владислава завоювали першу для себе нагороду на рівні ЧС. До того ж «срібло» 2022 року — найкращий результат в історії для української збірної, адже до цього були лише «бронзи».
    

Третя ж нагорода для українських грацій на форумі в Будапешті стала золотою. У змаганнях у довільній комбінації «синьо-жовтій» збірній не було рівних — упевнена перемога над головними конкурентками з Японії.

 

У командній комбінації Україну представляли десять спортсменок: Марта Фєдіна, Марина й Владислава Алексіїви, Олеся Дерев’янченко, Вероніка Гришко, Софія Мацієвська, Дар’я Мошинська, Ангеліна Овчиннікова, Анастасія Шмоніна та Валерія Тищенко.
    

До слова, це також історична нагорода — раніше українки ніколи не брали «золота» саме в цій дисципліні. Завдяки трьом історичним медалям Україна поки йде в топ-5 медального заліку.
    

Окрім представниць артистичного плавання, варто очікувати нагород і у плаванні класичному. Дворазовий призер Токіо, віце-чемпіон світу Михайло Романчук уже вийшов до фіналу на дистанції 800 м вільним стилем із першим результатом.

 

Також наш «стаєр» виступить у коронній для себе дистанції 1500 м вільним стилем. А от заплив на незвичні 400 м не став для Михайла успішним: тут йому до фіналу вийти не вдалося.

 

Крім цього, Романчук дебютує на рівні ЧС у плаванні на відкритій воді: наш плавець виступить у запливах на 5 і 10 км. До речі, нещодавно Михайло здобув першу медаль у новому для себе виді, вигравши «срібло» на відкритому чемпіонаті Іспанії на дистанції 5 км.
    

Пропустивши Олімпіаду, повертається до виступів на найвищому рівні призер ЧС-2017 Андрій Говоров, який раніше навіть установлював світові рекорди на спринтерських дистанціях батерфляєм.
    

А у стрибках з вишки основні надії пов’язані з наймолодшим чемпіоном Європи в історії Олексієм Середою: 16-річний спортсмен торік на Олімпіаді двічі став шостим: в одиночній 10-метровій «вишці» та у синхроні. Тепер же юний вундеркінд спробує зачепитись за перші в кар’єрі медалі чемпіонату світу.