Медіахор ворожнечі: росія багато років готувала повномасштабне вторгнення до України

09.06.2022
Медіахор ворожнечі: росія багато років готувала повномасштабне вторгнення до України

Автори проаналізували 11 російськомовних онлайн-видань, які писали про Крим. (facebook.com/crimeahrg)

Ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну росія активно готувала інформаційний простір у Криму до ескалації та розколювала українське суспільство за допомогою пропаганди в медіа.

 

Такий обґрунтований висновок дослідження «Мова ворожнечі в онлайн-медіа, які висвітлюють події в Криму».


«У дослідженні ми зафіксували у російських медіа багато закликів до знищення українців. Зважаючи на звірства російських окупантів, які вони вчиняють на нашій землі з 24 лютого і по сьогодні, ці заклики мали одну мету — інформаційну підготовку до воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду українського народу», — каже дослідниця Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова.


Автори проаналізували 11 російськомовних онлайн-видань, які писали про Крим, серед яких «РИА Крым», «КП Крым», «Крым. Реалии», «Русская весна» та інші, за період із грудня 2020 року до кінця травня 2021 року.

 

Пошук матеріалів здійснювали, зокрема, за допомогою ключових слів, які висловлюють ненависть до українців: «бандеровцы», «малороссы», «укрофашисты», «хохлы», «Укропия», «Хохлостан» та інші.


У підсумку аналітики виявили лише за приблизно пів року 560 публікацій, що містили прояви мови ворожнечі: у матеріалах була ненормативна лексика, прямі образи, дегуманізація (наприклад, «это не люди, а животные»).

 

Також були заклики до насильства, розподіл суспільства за принципом «свої-чужі», прояви неповаги та зневажливе ставлення до іншої групи чи культури. Автори зазначають, що дослідження було завершено на початку 2022 року, але презентацію доповіді зірвало повномасштабне вторгнення.


На десяти з одинадцяти обраних для дослідження сайтів більшість проаналізованих публікацій містили прояви мови ворожнечі щодо українців, кримських татар.

 

Також яскраво виражена антиамериканська риторика. Маніпуляціями є порушення причинно-наслідкового зв’язку, логіки висвітлення подій, підміна понять у матеріалах.

 

Часто журналісти російських медіа свідомо використовують методи та прийоми, які впливають на емоційно-чуттєву сферу людини та блокують зони раціонального мислення. Також часто односторонньо висвітлюють ситуацію та свідомо створюють негативну картинку.


Повномасштабне російське вторгнення та трагічні події, які зараз відбуваються в Україні, на жаль, свідчать про дієвість медіавпливу Росії та переводять на поле бойових дій ту ненависть, яку російські ЗМІ розповсюджували протягом восьми років.