У напівтовариському режимі: європейські збірні готуються до «мундіалю» через матчі Ліги націй

09.06.2022
У напівтовариському режимі: європейські збірні готуються до «мундіалю» через матчі Ліги націй

У матчі-повторенні фіналу ЧС-2018 хорвати й французи розписали мирову. (Фото: BBC.)

У зв’язку з тим, що ЧС-2022 пройде не влітку, як зазвичай, а наприкінці року (усе через погодні умови: влітку в Катарі занадто спекотно), топзбірні присвятили червень перевірці своїх складів в умовах напівтовариської Ліги націй.


Нагадаємо, цей турнір УЄФА запустило, аби додати більшої видовищності та фінансової мотивації звичним спарингам.

 

Крім того, збірні відповідно рейтингу можуть грати із суперниками свого класу, а у разі перемоги у своїй групі — підвищитись до сильнішого дивізіону.

 

Так, до речі, було і з українською національною командою, яка ще під керівництвом Андрія Шевченка доволі легко виграла групу в лізі В та піднялась до еліти.

 

Зберегти прописку в дивізіоні А «синьо-жовтим» у конкуренції з сильними Іспанією, Німеччиною і Швейцарією завадив коронавірус і, як наслідок, технічна поразка від швейцарців через неявку на матч.


Окрім шансу піднятися на вищий рівень, Ліга Націй — це ще і резервний варіант, аби вийти на Євро чи «мундіаль». Так, у минулому розіграші ЛН путівку до плей-оф відбору на світовий форум здобули, зокрема Австрія та Північна Македонія.

 

Шансом потрапити на ЧС вони не скористалися, але сама наявність такої можливості підвищує вірогідність виходу на великі турніри збірних, яким зазвичай не щастить туди пробитися. Так, у цьогорічній Лізі Націй, яка завершиться у вересні, розіграють додаткові слоти для відбору на Євро-2024.


Попри певний скептицизм до турніру від топзбірних, вони все ж не втрачають можливості ще раз зіграти з суперником свого рівня. Так, французи і хорвати повторили фінал останнього «мундіалю», але, на відміну від матчу 4-річної давнини, цього разу все завершилось нічиєю.


Перед цим же чинні володарі світової корони — французи — дещо несподівано поступились данцям на чолі з Крістіаном Еріксеном, який повертається на топрівень після проблем із серцем рік тому.


Попри лише одне очко у двох зустрічах, наставник французької збірної Дідьє Дешам задоволений, що підопічні найкращим чином використовують турнір для підготовки до захисту трофею чемпіонів світу.


«Загалом я задоволений. Результат проти хорватів задовільний. Ліга націй — це наш шанс підготуватися до чемпіонату світу та випробувати всі можливості, які в нас є. Час на підготовку ще є, і ми використовуємо цей турнір найкращим чином», — сказав Дешам.


Із двох нічиїх почали цей розіграш турніру фіналісти попереднього розіграшу, іспанці. Спочатку вони розписали мирову з португальцями, а потім урятувались від поразки проти чехів. Але й є позитив: 17-річний вундеркінд Гаві з «Барселони», який уже провів вiсiм матчів за головну національну команду, став наймолодшим автором гола в історії збірної.


Історичний результат вдалося досягти й угорцям, які хоч і на «мундіалі» не зіграють, але зіпсували настрій півфіналісту ЧС-2018 Англії. Перемога над англійцями завдяки удару з пенальті стала для мадярів першою за 50 років.


Один матч пройшов уже і в групі B1, в якій виступатиме Україна. Вірмени без свого лідера Генріха Мхітаряна мінімально обіграли Ірландію. Також у суперниках підопічних Петракова — шотландці, яких «синьо-жовті» вже обігрували. Путівку до еліти отримає лише переможець квартету.