Польський тріумф: Іга Швьонтек удруге виграла «Ролан Гаррос»

09.06.2022
Польський тріумф: Іга Швьонтек удруге виграла «Ролан Гаррос»

На шляху до титулу Швьонтек здолала й українку Лесю Цуренко. (Фото: BBC.)

Початок червня знаменує у тенісному світі завершення другого у сезоні турніру «Великого шолома» — «Ролан Гарроса» — і водночас підбиття підсумків першої половини тенісного року.


Цього року змагання на ґрунтових кортах Парижа у найпрестижніших розрядах — одиночному чоловічому та одиночному жіночому — завершились без сенсацій: перемогу здобули ті, на кого й ставили експерти та букмекери.


У жіночій сітці після завершення кар’єри на піку Ешлі Барті статус нової королеви підтвердила представниця Польщі Іга Швьонтек, котра, продовживши свою переможну серію до 35 матчів, вдруге у кар’єрі стала чемпіонкою РГ.


Із середини лютого 21-річна Іга виграла п’ять поспіль турнірів, а завершила своє домінування у першій половині сезону впевненою перемогою в Парижі (полька за сім зустрічей віддала суперницям лише один сет). До речі, серед тенісисток, які не змогли протистояти першій ракетці світу, і наша Леся Цуренко, яка розгромно програла у матчі першого кола.


«Зараз Іга грає приголомшливо. Майже всі удари вона виконує дуже близько до ліній. Через це боротися з нею чи придумати щось дуже важко. Саме тому вона зараз виграє всі свої матчі. Зараз Іга має високий рівень і подає дуже добре. Це майже швидкість чоловічої подачі», — не приховувала захоплення Леся.


До речі, Швьонтек уже четвертий місяць, після початку російського вторгнення в Україну, коже матч грає із синьо-жовтою стрічкою на підтримку українців. А свою тріумфальну промову після виграного фіналу в Парижі також завершила словами підтримки Україні.


«Наприкінці своєї промови я хочу сказати дещо Україні. Залишайтеся сильними, світ усе ще з вами. Але війна все ще продовжується. Після моєї першої промови в Досі я сподівалася, що до наступної ситуація покращиться. Я не буду втрачати надію і надалі вас підтримуватиму», — сказала Іга.


У чоловічій же сітці вся інтрига зникла фактично вже після чвертьфіналу, в якому 13-разовий переможець РГ Рафаель Надаль доволі легко здолав свого конкурента в гонці за титулами «Великого шолома» Новака Джоковіча.

 

Тож 14-й виграний титул для Рафи після легкої перемоги над першою ракеткою світу не став несподіванкою: про надвисокий рівень «короля ґрунту» свідчить і те, що у фіналі він віддав Касперу Рууду, теж одному з найкращих ґрунтовиків, лише 6 геймів, а третій сет узагалі виграв «всуху».


Цей трофей дозволив іспанцю трохи відірватись від Джоковіча і Федерера у так званій «шоломній» гонці (22 титули проти 20 у серба і швейцарця). Проте не виключено, що фантастична кар’єра Рафаеля поступово наближається до завершення.

 

На переможній пресконференції він знову розповів про хронічну травму стегна та плани знайти способи, аби знизити рівень болю. Не виключений і варіант операції та довгого відновлення.


До активу собі можуть записати другий у сезоні турнір «Великого шолома» і представниці української збірної. В одиночному розряді після виходу до другого кола першою ракеткою країни стала Ангеліна Калініна, дебютувавши у топ-35 рейтингу.

 

А у парах успішно виступили Марта Костюк і Людмила Кіченок. Марта в дуеті з румункою Рузе зупинилась на стадії чвертьфіналу, але це допомогло їй уперше піднятись до топ-50 парного табеля про ранги.

 

А Людмила в тандемі з чемпіонкою РГ-2017 латвійкою Остапенко програли у півфіналі, зупинившись за крок від вирішального поєдинку. В 1/2 фіналу українсько-латвійська пара поступилась майбутнім переможцям турніру, француженкам Гарсії і Младеновіч. Завдяки такому прориву Кіченок уперше піднялась до топ-20 рейтингу.