Результат для настрою: як збірній України наблизитися до катарського ЧС-2022

02.06.2022
Результат для настрою: як збірній України наблизитися до катарського ЧС-2022

До матчу «плей-оф» кваліфікації ЧС-2022 українські футболісти готувалися, сповнені бойового духу. (Фото з сайту УАФ.)

Надзвичайно напруженим та складним вийшов шлях збірної України до «плей-оф» кваліфікації на ЧС-2022.

 

І річ тут не лише в тому, що долати груповий відбір «синьо-жовтим» довелося з двома різними наставниками, а посісти друге місце в групі команді Олександра Петракова дозволили лише дві перемоги у восьми матчах.

 

Однак найбільші труднощі у синьо-жовтої команди виникли все ж у процесі підготовки до вирішального раунду «плей-оф» кваліфікації, котрий, за графіком, мав розпочатися 24 березня.

 

Вчасно зіграти півфінальний поєдинок «плей-оф» проти Шотландії українським футболістам завадило повномасштабне вторгнення рф в Україну, тож новою датою його проведення стало 1 червня.


Власне, через війну не вийшло в української збірної й повноцінної підготовки до вирішальної стадії кваліфікації на катарський ЧС. Три виставкові поєдинки з європейськими клубами у травні, в яких більшою мірою грали футболісти без ігрової практики, — ось і весь змагальний доробок підопічних Петракова.


Сподівання на те, що після прибуття до табору збірної легіонерів українській команді вдасться зіграти бодай один товариський матч із котроюсь з африканських національних збірних, так і не справдилися.


У таборі Олександра Петракова вирішили зробити акцент на тренувальний процес та тактичні установки.


«Так вийшло, що під час підготовки ми провели лише три матчі, вони були товариські. Як виглядатимуть гравці — подивимося», — сказав на передматчевій пресконференції очільник «синьо-жовтих». Асистент Петракова — Олександр Шовковський — наголошує, що вирішальним у матчі проти упертих та непоступливих шотландців мала б стати мотивація. «Як з одного боку, так і з іншого вона буде максимальною. Усі хочуть потрапити на чемпіонат світу до Катару», — зауважував український спеціаліст.


У тренерському таборі української команди перед грою наголошували, що головна сила шотландської команди — це бійцівські якості її футболістів».


«Ми співчуваємо Україні, де йде війна, але ми також хочемо на чемпіонат світу», — заявив півзахисник Шотландії Каллум Макгрегор, натякаючи на те, що ніхто дарувати українській команді путівку до Катару не буде, аж надто якщо грати потрібно перед власними глядачами.


Утім український захисник «Манчестер Сіті» Олександр Зінченко запевнив, що українські збірники зроблять усе можливе, аби Україна отримала від матчу позитивні емоції. Про важливість поєдинку для української команди каже і її наставник. «Для мене це найголовніший матч у житті», — переконує Петраков.


При цьому наставник українських збірників визнав, що йому було дуже складно підтримувати максимально піднесений дух усередині колективу: «Дуже складно. Хлопці думають про свої родини, як там удома. Доводилося якось жартувати, говорити їм, що в нас своя війна — на футбольному полі. Вони молодці, слухали, готувалися, тож ми підходимо до гри в бойовому настрої».


Наскільки у тренера вийшло правильно налаштувати підопічних, стане зрозуміло після погляду на суперника збірної Уельсу в фіналі кваліфікаційного «плей-оф», призначеного на 5 червня, де гратимуть Україна або ж Шотландія.

НА СТАРТ!

Склад збірної України на матч із Шотландією:

Воротарі: Георгій Бущан («Динамо» Київ), Андрій Пятов («Шахтар» Донецьк), Дмитро Різник («Ворскла» Полтава), Андрій Лунін («Реал», Іспанія).


Захисники: Олександр Караваєв, Ілля Забарний, Олександр Сирота, Денис Попов (усі — «Динамо» Київ), Микола Матвієнко, Валерій Бондар (обидва — «Шахтар» Донецьк), Віталій Миколенко («Евертон», Англія), Едуард Соболь («Брюгге», Бельгія), Тарас Качараба («Славія», Чехія).


Півзахисники: Тарас Степаненко, Михайло Мудрик (обидва — «Шахтар» Донецьк), Сергій Сидорчук, Віктор Циганков, Микола Шапаренко (усі — «Динамо» Київ), Олександр Піхальонок (СК «Дніпро-1»), Андрій Ярмоленко («Вест Гем», Англія), Олександр Зінченко («Манчестер Сіті», Англія), Руслан Маліновський («Аталанта», Італія), Олександр Зубков («Ференцварош», Угорщина).


Нападники: Артем Довбик (СК «Дніпро-1»), Роман Яремчук («Бенфіка», Португалія), Данило Сікан («Ганза», Німеччина).