Марта Костюк і Людмила Кіченок пробились до вирішальних парних раундів «Ролан Гарроса»

02.06.2022
Марта Костюк і Людмила Кіченок пробились до вирішальних парних раундів «Ролан Гарроса»

Костюк і Людмила Кіченок продовжують боротьбу за парний трофей у Парижі. (Фото: BBC.)

На ґрунтових кортах «Ролан Гарроса» прийшла пора вирішальних поєдинків: уже відомі імена всіх чвертьфіналістів у всіх розрядах.

 

Приємно, що серед топтенісистів, які продовжують боротьбу за трофеї, є й дві українки, яким залишилось виграти ще по два матчі для виходу в фінал.


За відсутності Еліни Світоліної (взяла декретну відпустку), яка раніше радувала виходами до чвертьфіналів/півфіналів «грендслемів» у жіночому розряді, прорив удався нашим парницям.

 

Перша ракетка України у парному розряді Людмила Кіченок уже не перший рік виступає разом із чемпіонкою РГ-2017, латвійкою Альоною Остапенко.

 

Маючи високі рейтинги (№29 та №33 у парній класифікації відповідно), українсько-латвійський дует отримав 14-й номер посіву та доволі очікувано пройшов до вісімки найкращих.

 

Хоча й поєдинок третього кола проти третіх сіяних — Дабровскі/Олмос — вийшов непростим: перемога у трьох сетах за майже рівної боротьби. Таким чином Кіченок/Остапенко вже вдруге доходять разом до 1/4 РГ і спробують уперше пробитись до півфіналу.

 

Наступні суперниці — бельгійський дует Заневська/Циммерман. Марина Заневська, до речі, довгий час представляла у тенісному турі Україну, але з 2016 року виступає за Бельгію.


«З моменту, як поїхала 25 лютого з Києва, щотижня граю турніри, і вже хочеться додому повернутися, але я розумію, що поки що туди повернутися не можу, і доводиться якось із цим справлятися.

 

Але насправді я розумію, що в мене не найгірший варіант, якщо брати серед усіх українців. Я змогла поїхати, граю в теніс, займаюся своєю справою, заробляю гроші, продовжую жити, в принципі, так само, як я жила раніше, тільки не можу додому повернутися. Водночас є дуже багато людей, які в Україні, які втратили все... Я не можу взагалі скаржитися на щось, але додому вже дуже хочеться повернутись.


Граючи на турнірах, дуже хочеться якось надихнути наших співвітчизників, українців, які борються на війні. Я не уявляю, як це. Я була там один день — мало не збожеволіла. Дуже хочу надихнути наших людей, намагатимуся щосили, щоб пройти далі», — налаштовується на подальшу боротьбу Людмила Кіченок.


Ще однією представницею «синьо-жовтої» збірної, яка продовжує боротьбу за титул, є Марта Костюк, яка, як і її напарниця — румунка Єлена-Габріела Рузе, — все ж спеціалізується на грі в «одиночці». Однак їм вдалося вже створити дві мінісенсації, вибивши сіяні пари. Далі у суперницях — американський дует Таунсенд/Кіз.


«Бажання більше часу приділяти парі у мене не з’являється, тому що все одно у мене завжди в пріоритеті «одиночка». Але перемоги в парі в ті моменти, коли немає впевненості або є проблеми в одиночній грі, допомагають знайти впевненість у собі, і для «одиночки» також. Як у плані самої гри, так і в суто психологічному плані», — визнає Марта, яка після четвертого кола минулого року цього разу програла в «одиночці» одразу на старті.


Тим часом, турнір у жіночому одиночному розряді ознаменувався раннім вильо­том представниць топ-10: до четвертого кола із провідної десятки дійшла лише лідерка рейтингу, непереможна наразі полячка Іга Швьонтек (уже 32 виграні матчі поспіль), яка, до речі, на кожну гру виходить із синьо-жовтою пов’язкою на знак підтримки України.


Судячи за рейтингом, її головною суперницею у боротьбі за «шолом» має стати 11-та ракетка планети Джессіка Пегула, яка на шляху до чвертьфіналу обіграла і нашу Ангеліну Калініну, але жіночий теніс щоразу показує, що навіть «кваліфаєри» можуть претендувати на тріумф.


У чоловічій же сітці все більш-менш стабільно: головні фаворити — Надаль, Джокович, Звєрєв і Алькарас — не без проблем, але таки вийшли до 1/4. Водночас покинув турнір минулорічний фіналіст, грек Стефанос Циципас, поступившись молодому данцю Руне. Вилетів із турніру і друга ракетка світу, росіянин Даніїл Мєдвєдєв, якого напрочуд легко розгромив хорватський ветеран Чіліч.


До слова, Джокович і Надаль, які продовжують перегони за кількістю виграних «шоломів», розіграють місце у півфіналі між собою.