Президент МОК Томас Бах виступив за санкції проти всіх, хто підтримує війну Росії в Україні

26.05.2022
Президент МОК Томас Бах виступив за санкції проти всіх, хто підтримує війну Росії в Україні

Президент МОК Томас Бах виступає за санкції проти всіх, хто підтримує війну Росії в Україні. (Фото з сайту www.dw.com.)

Міжнародна спортивна спільнота продовжує активно закликати цивілізований світ до максимально можливого бойкоту російського спорту.


У перші дні російсько-української війни президент МОК Томас Бах звернувся до світу із закликом «Дайте шанс миру», на який жваво відгукнулися уряди та організації по всьому світу. Проте далеко ще не всі спортивні федерації закрили двері для представників російського спорту.


Приміром, знаний український боксер Володимир Кличко закликає впливові боксерські організації не дозволяти російським бійцям виходити в ринг під гімн рф та зі своїм національним прапором. Кличко-молодший вважає, що в протистоянні цій жахливій війні об’єднатися має все спортивне товариство.

 

«Спільними зусиллями ми можемо зупинити цю війну. Зараз світ білий і чорний. Люди або підтримують мир і Україну, або війну й агресивну Росію», — наголосив Володимир Кличко.


При цьому легендарний український боксер закликав і МОК відсторонити російських спортсменів від наступних Олімпійських ігор: «Війна продовжується, і вони не можуть брати участь у наступній Олімпіаді. Вони не можуть виступати на жодних спортивних змаганнях, бо росія представляє цю війну. Дії сприймаються голосніше, аніж слова. Ізоляція говорить голосніше будь-яких слів та пропозицій, бо ж вона болючіша. Це буде удар для спортсменів, економіки, для всіх і кожного, хто пов’язаний з росією».


До слова, це питання було одним із ключових під час нещодавнього засідання представників Міжнародного олімпійського комітету. Тоді ж у Швейцарії відбулася й 139-та сесія МОК, де українська спортивна спільнота почула від цієї поважної організації інформацію про те, що участь у ній не брали російські члени МОК Олена Ісінбаєва та Шаміль Тарпіщев.

 

«Повідомляємо, що російські члени МОК не брали участі в сесії МОК 20 травня 2022 року. Хоча, згідно з Олімпійською хартією, члени МОК не є представниками своєї країни в МОК. Навпаки, вони обираються МОК як індивідуальності, а потім делегуються як посли МОК у спортивні організації в своїй країні», — відзвітувала пресслужба МОК.


Сам же очільник МОК Томас Бах під час свого виступу детально зупинився на тому, які заходи були вжиті щодо захисту чесності змагань та санкцій до сторін, винних у війні.

 

При цьому Томас Бах наголосив на дилемі, з якою зіштовхнувся олімпійських рух, втративши можливість повною мірою виконувати свою місію — об’єднувати світ у рамках спортивних змагань.

 

«Олімпійська місія — це не політична місія. Олімпійська місія — це гуманітарна місія», — наголосив Бах.


На 139-й сесії МОК виступив і президент НОК України Сергій Бубка, який розповів про шок, пережитий ним та українськими спортсменами в перші дні російського вторгнення.


Наразі понад 3 тисячі українських спортсменів та тренерів перебувають за кордоном і готуються до змагань, аби захищати на них український прапор.


Водночас Сергій Бубка зазначив, що президент МОК Томас Бах висловив свою повну підтримку щодо пропозиції Вадима Гутцайта про майбутню відбудову спортивної інфраструктури України за участю всіх учасників світового олімпійського руху.

 

Президент МОК повторив, що підтримка нашого спорту не припинятиметься. Президент МОК та міністр молоді та спорту України домовилися й надалі вести санкційну політику в спортивній галузі. Томас Бах підкреслив, що МОК виступає за санкції проти будь-кого в олімпійській спільноті, хто підтримує війну.