Білогорівський синдром: як українська армія на всіх напрямках дає гідну відсіч рашистам

19.05.2022
Білогорівський синдром: як українська армія на всіх напрямках дає гідну відсіч рашистам

Мужністю і професіоналізмом українських захисників захоплюється весь світ. (Фото пресслужби Міноборони України/AP.)

Тотальний розгром російських ­військ поблизу села Білогорівка серйозно послабив позиції ворога в Луганській області.

 

Окупанти більше не зводять понтонні мости через Сіверський Донець i відмовляються форсувати річку під страхом смерті.
    

«ЗСУ роблять усе можливе, аби росіяни не змогли тут пройти, створити плацдарм для наступу і відрізати нас від «дороги життя», — повідомив очільник ОВА Сергій Гайдай.

 

За його даними, окупанти наразі зосередилися винятково на Луганщині. Регіон можна назвати форпостом український військ, що стримує російську навалу на східному фланзі.
    

Як повідомив Генштаб ЗСУ, загалом за 83-тю добу повномасштабної війни на Донецькому та Луганському напрямках було відбито 12 атак ворога, знищено 3 танки, 3 артилерійські системи, 6 одиниць бойової броньованої техніки та 7 автомобілів противника.
    

Після того, як оборонці Харківщини звільнили чималу кількість населених пунктів області, відкинувши ворога до кордонів iз Білгородом, противник зосередився на утриманні займаних позицій i недопущенні подальшого просування наших військ.

 

Водночас агресор продовжує обстрілювати Циркуни, Руські Тишки, Черкаські Тишки, Мерефу та Питомник.
    

Крім цього, днями стало відомо про втрату Україною харківського генетичного банку рослин, де зберігалося 160 тисяч сортів i гібридів з усього світу.

 

Цей стратегічний об’єкт становив основу продовольчої безпеки нашої держави, він був повністю знищений артилерійським вогнем окупантів.
    

«Насіння вже готували до сівби, і з березня співробітники мали вже засівати колекцію, — повідомив доктор сільськогосподарських наук, провідний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. Юр’єва Сергій Авраменко — Після того як прийшов «руській мір», як прийшла ця орда «асвабадітєлєй», усе перетворилося на суцільний попіл. Десятки тисяч зразків. Це світова колекція. В тому числі сорти, яким сотні років, старовинні, яких уже ми не зможемо відновити. Тут було пекло, алюміній розплавився. Вигоріло все».
    

Ситуація в Миколаївському та Херсонському регіонах залишається напруженою. Як повідомили в ОК «Південь», на лінії зіткнення тут і далі тривають бої.

 

Російські загарбники втратили можливість просуватися вперед, але намагаються закріпитися, перейшовши до оборони. Не вщухають також обстріли наших військ iз мінометів i ствольної артилерії.

 

У відповідь українськi ракетно-артилерійськi підрозділи та авіація протягом доби завдали 110 уражень позицій противника. У результаті загинуло 130 рашистів i знищено 26 одиниць техніки.

 

Окрім цього, в районі П’ятихаток та Степанівки, що на Херсонщині, наші бійці знищили два ворожi склади боєприпасів.
    

Захисники Запоріжжя, у свою чергу, завершили зведення кільця третьої лінії оборони міста. Йдеться про багатокілометрову систему укріплень, яку військові порівнюють iз лінією Манергейма.

 

Лабіринтами тепер тут оповито буквально всі підходи до обласного центру. ЗСУ в регіоні також стримують ворога під Оріховим, Кам’янським i Гуляйполем.