Геть від московських попів: скільки громад в Україні за час війни залишили лави РПЦ

19.05.2022
Геть від московських попів: скільки громад в Україні за час війни залишили лави РПЦ

Усе більше громад залишають УПЦ МП та приєднується до Православної церкви України. (Фото ПЦУ)

Коли за понад 80 діб повномасштабної підлої війни росії в Україні від зброї ворога загинуло десятки тисяч цивільних людей і кілька тисяч українських мужніх захисників, дивно знаходити логіку в тих, хто донині б’є поклони в храмах московського патріархату.

 

Як дивно й те, що держава Україна, чиї захисники переможно відбили ворога від Києва, деокупували вже понад тисячу зранених рашистами населених пунктів, — майже три місяці не може унормувати неприпустимість діяльності п’ятої колони в рясах, чиє московське керівництво відкрито й постійно підтримує воєнну агресію путіна в Україні.

 

Відсутність у вірян самоповаги і гонору, або просто нерозбірливість у свідомій омані, коли за вивіскою «УПЦ» (Українська Православна церква), навіть без додавання «МП» (московського патріархату), свідомо прихована філія РПЦ (російської православної церкви), та млява діяльність Державної служби України з етнополітики та свободи совісті та Міністерства культури та інфополітики — дають можливість у час активних бойових дій на території України вільно існувати потужному розгалуженому ідеологічному війську ворога.
    

Прикладів усвідомленого скидання московських ряс уже немало. Так, у Луцьку громада Свято-Благовіщенського храму УПЦ МП разом із настоятелем Володимиром Літвенчуком прийняла рішення про приєднання до Православної церкви України.

 

Прихожани 15 травня вирішили звернутися до предстоятеля ПЦУ Епіфанія з проханням прийняти їх у пряме підпорядкування під опікою митрополита Вінницького та Барського Симеона.

 

Парафіяльна рада підтримала таке рішення. Виступів, які б засудили такі дії, в храмі не було. Громада збирала підписи в недільному храмі.

 

Раніше Володимир Літвенчук був одним із тих волинських священників, які підписали звернення до предстоятелів Помісних Православних церков із проханням засудити дії предстоятеля РПЦ кіріла і позбавити його патріаршого престолу.
    

Волинська і Хмельницька області є лідерами за кількістю переходів громад до Православної церкви України від початку повномасштабного вторгнення росії.

 

Лави МП із 24 лютого дотепер залишило вже понад 55 громад у Хмельницькій області, у Волинській — 33. Загалом за час повномасштабного етапу російської агресії в Україні з МП вийшло понад 200 громад у 15 областях і Києві, такі дані Релігійно-інформаційної служби України.
    

Про те, що у війні винна минула українська влада і ПЦУ, — заявив нещодавно синод УПЦ, фактично повторивши випади російської пропаганди, що, мовляв, то Україна винна в тому, що ми на неї напали. Не дивно, що російська православна церква найближчим часом планує ще посилити ідеологічне обслуговування російсько-української війни.
    

Окрім благословення військових злочинців на масові вбивства українців та виправдання вторгнення свавільним трактуванням Святого Письма, очільники рпц планують подальші заходи та інформаційні акції, які мають на меті посилити ненависть росіян до українського народу, героїзувати російські окупаційні війська та підтримувати міф про «священну боротьбу» армії рф на «власних історичних землях».
    

Задумайтеся, якому Богу служите? Це святотацтво і зрада — молитвами підтримувати вбивць мешканців Бучі, Гостомеля, Маріуполя, Харкова. Причетність до московської церкви — це зневага до всіх Українських героїв і рідних загиблих захисників Української землі в усі часи.