Рашисти знищили будинок культури у Дергачах: потрібна допомога на відновлення

19.05.2022
Рашисти знищили будинок культури у Дергачах: потрібна допомога на відновлення

Будинок культури в Дергачах росіяни бомбили двічі. (nakipelo.ua)

Будинок культури в містечку Дергачі, що поблизу Харкова, російська артилерія бомбила двічі — 12 та 16 травня.

 

Після першого удару місцеві жителі та волонтери робили все можливе для того, аби врятувати бодай частину з того, що роками збирали багато поколінь культпрацівників району. Але тепер зробити це стало ще важче.
    

«Звертаємось по допомогу до міжнародних партнерів і друзів! SOS! Культура Дергачівщини просить допомогти у відбудові приміщення закладу! Дуже потрібна фінансова підтримка у виготовленні та виконанні проєкту нової будівлі по закінченні війни та нашої перемоги», — звернулася до небайдужих через соціальну мережу начальниця відділу культури, молоді та спорту Дергачівської міськради Наталія ­Плотник.
    

Ностальгує за втраченим культурним простором і письменник Сергій Жадан. Каже, що разом iз музикантами своєї групи («Жадан і Собаки». — Авт.) дуже любив те місце.

 

Вони репетирували і записували там нові пісні й навіть одного разу виступали на сходах будівлі. Була також попередня домовленість про великий концерт для дергачівців, який тепер доведеться перенести до кращих часів.

 

«Росіяни нищать усе, що трапляється їм під руку, — школи, бібліотеки, церкви, — прокоментував ситуацію відомий письменник і волонтер. — Їм просто заважає все, чим ми живемо. Вони нищать усе, що для нас значиме й важливе. При цьому цинічно й нахабно брешуть про стратегічні плани».
    

Руйнувати знакові споруди і заклади мистецтва в Україні рашисти почали майже з перших днів агресії. Вже наприкінці березня Міністерство культури та інформаційної політики зафіксувало 135 епізодів воєнних злочинів російських військ проти нашої культурної спадщини.

 

До цього списку на той час потрапили історичні будівлі краєзнавчих музеїв у селі Іванків на Київщині та в Охтирці на Сумщині.

 

Влучанням авіабомби окупанти майже повністю зруйнували будівлю Донецького академічного обласного драматичного театру в Маріуполі і там же пошкодили художній музей імені А. Куїнджі.

 

Внаслідок ракетного бомбардування Харкова було понівечено обеліск-менору меморіалу жертв Голокосту в Дробицькому яру, а недавно — музей Григорія Сковороди у Золочівському районі.
    

Наразі в цьому списку вже понад 300 знищених об’єктів. Скажімо, на початку травня окупанти зруйнували гімназію в Лисичанську, що розташовувалася в будівлі кінця ХІХ століття — пам’ятці архітектури, яка входить до ансамблю Бельгійської архітектурної спадщини міста.
    

Найбільше втрат на сьогоднi зазнала Харківщина, де зафіксовано 88 епізодів. А також Донецька, Чернігівська, Київська та Сумська області.

 

«Ми продовжуємо фіксувати кожен випадок звірств російських військових проти культурної спадщини України, — повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. — Жоден ганебний епізод не має залишитися поза увагою міжнародних кримінальних проваджень. Росіяни мають знати, що покарання невідворотне».