Корти — не для агресорів: Уїмблдон першим із «мейджорів» «забанив» росіян і білорусів

12.05.2022
Корти — не для агресорів: Уїмблдон першим із «мейджорів» «забанив» росіян і білорусів

Організатори Уїмблдонського турніру після консультацій із британським урядом вирішили не допускати до змагань гравців із РФ і Білорусі. (Фото BBC.)

Україна уже третій місяць веде боротьбу з агресором і на спортивному фронті, добиваючись відсторонення від міжнародних змагань російських спортсменів, які переважно відмовчуються, а деякі з них навіть беруть активну участь у пропутінських мітингах на підтримку війни.


У футболі російські клуби і збірні уже відсторонили, а от, скажімо, тенісна спільнота досить повільно, але все ж робить перші кроки у цьому напрямку.


Одразу після початку вторгнення РФ в Україну за підтримки Білорусі збірні країн-агресорів виключили з міжнародних змагань, а от самі тенісисти з РФ і РБ тепер грають індивідуальні турніри у нейтральному статусі.


Проте українські тенісисти цілком очікувано назвали цей крок напівзаходом та почали вимагати суворіших обмежень.

 

За словами Еліни Світоліної, яка взяла паузу у виступах через травму та поки сконцентрувалась на переговорах із тенісними асоціаціями і роботі свого благодійного фонду, спочатку українці говорили із ATP, WTA та іншими структурами, проте очікуваної реакції не було.


Річ у тім, що одні тенісні структури не обов’язково підпорядковуються іншим, а турніри «Великого шолома» взагалі фактично живуть своїм життям.


«Найбільша проблема тенісу — це семивладдя. Чотири турніри «Великого шолома», ATP, WTA та ITF не можуть порозумітися. Лебідь, рак та щука. Чим більше турнірів заявить про недопуск росіян та білорусів, тим більше тиску на АТР і WTA. Якщо про це заявить Асоціація тенісу США, тоді це питання можна вважати вирішеним. Якщо там буде більшість, то іншим уже не буде куди подітися», — визнає віцепрезидент української федерації Євген Зукін.


Зважаючи на такі розбіжності, кожен турнір по суті сам  вирішує щодо допуску/недопуску спортсменів із країн-агресорів. Тому рішення Уїмблдону відсторонити росіян і білорусів стало безпрецедентним, але цілком очікуваним, зважаючи на позицію британського уряду проти РФ та бажання британців захистити честь королівської сім’ї, яка є патроном турніру.

 

Організатори трав’яного «мейджора» пояснили своє рішення якраз консультаціями із урядом та тим, що РФ може використати участь своїх тенісистів у пропагандистських сюжетах.


Через згадану вже різнобарвність більшість тенісних структур виступили проти такого рішення, а в ATP навіть почали заявляти про начебто дискримінацію росіян, які за їх словами, ніяк не причетні до війни. Не підтримали таке рішення і світові зірки: від Надаля і Джоковича до Бадоси і Навратілової.


Українці ж вдячні Уїмблдону та на тлі такого першого успіху вирішили заявити про свою вимогу публічно. Світоліна, Стаховський, Марченко, Долгополов, який, як і Стах, теж уже не грає, але активно включився у волонтерську роботу та роботу на інформаційному фронті, Костюк, Цуренко та інші провідні тенісисти нашої збірної випустили колективне звернення, у якому вимагають заборонити росіянам і білорусам грати в усіх турнірах, якщо вони публічно не виступлять проти вторгнення та дій режимів Путіна і Лукашенка.


«Коли йде геноцид українців, а вони представляють свої країни, ми повинні знати, чи підтримують вони такі дії. Адже за статистикою 80% росіян — можливо, навіть більше — підтримують такі дії своєї держави. Якщо це справді так, чому вони мають бути серед нас, серед наших колег?


Нам важливо, щоби серед учасників змагань не було фактично вбивць нашої країни. Хочеться, щоб усе було зроблено по-максимуму. Але знаючи компанію WTA, вони знаходять відмовки. Тому ми боротимемося до кінця, ми готові до цього», — зазначила Світоліна.


За словами Зукіна, поки процес відсторонення гравців із РФ і Білорусі йде повільно, але Українська федерація веде переговори з іншими структурами, аби схилити їх на свій бік. 

 

«Ми намагаємось переконати інші федерації, щоб вони винесли питання про заборону участі росіян та білорусів у ITF. Нас сьогодні підтримують британці, всі скандинавські країни, Польща. Вони всі зробили публічні заяви. На підході Литва та Естонія. Більше підтримки не видно. Російського лобі насправді немає ні в ITF, ні в АТР, ні WTA. Вони мають антидискримінаційну позицію кількох країн, що спортсмени не несуть відповідальності за дії свого уряду. Ми, як Україна, вважаємо, що потрібно зробити все можливе, щоб чинити тиск на країни-агресори», — додає він.


Інші ж «мейджори» теж поки не поспішають «банити» росіян і білорусів. Так, «Ролан Гарос», за даними ЗМІ, дозволить їм виступити у нейтральному статусі, про рішення US Open щодо якихось обмежень поки не чути.