Звикаємо до «корони»: Україна поступово виходить із піку захворюваності на COVID-19

24.02.2022

В Україні за позаминулу добу виявили коронавірус у 24 тис. 440 людей, зафіксовано 287 летальних випадків, 33 тис. 238 пацієнтів одужали.

 

Добовий показник захворюваності традиційно виріс після зниження на вихідних, днем раніше зафіксували 13 тис. 562 випадки зараження.

 

Кількість тих, хто одужав за добу, кілька днів поспіль перевищує число інфікованих. Загалом за весь час пандемії в Україні захворіло 4 млн 758 тис. 773 особи, з них 3 млн 985 тис. 601 одужали, померли — 104 тис. 932.


А от карантинні обмеження в нашій країні можуть зняти вже восени. У Міністерстві охорони здоров’я заявили, що для скасування карантинних обмежень потрібно, щоб 70% населення було вакциновано повним курсом (отримало дві дози).

 

Також необхідно, щоб бустерну дозу отримали всі, хто цього потребує.

 

«Саме це дозволить не застосовувати карантинні обмеження на весняно-літній період. Чим більше нас буде вакциновано, тим швидше ми зможемо повернутись у допандемічні часи і жити без обмежень», — заявив керівник МОЗ Віктор Ляшко.



ЩЕПЛЕННЯ


Водночас науковці та медики не перестають нагадувати про важливість щеплень. Антитіла краще протистоять COVID-19 через декілька місяців після щеплення мРНК-вакциною, як-от Pfizer чи Moderna, а бустерна доза потенційно дозволить людям надовго забути про щеплення. Таких висновків дійшли вчені Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, США.

 

Вони з’ясували, що антитіла після щеплення мРНК-вакцинами вдосконалюються впродовж щонайменше шести місяців, поки імунна система продовжує «тренувати» свої В-клітини, які виробляють антитіла.

 

Після вакцинації деякі В-клітини стають клітинами, що коротко живуть і виробляють антитіла, тоді як інші приєднуються до «зародкових центрів» у лімфатичних вузлах, які нагадують тренувальний табір, де антитіла дозрівають і вдосконалюють свої навички.

 

Дослі­дження на тваринах показало, що реакції «зародкового центру» тривають лише тижні. Але аналіз крові тканини лімфатичних вузлів і кісткового мозку від добровольців, які отримали вакцину Pfizer/BioNTech, засвідчили, що реакції зародкового центру, викликані уколами, тривали щонайменше шість місяців, а антитіла краще розпізнавали та атакували коронавірус.

 

Науковці не перевіряли здатність зрілих антитіл нейтралізувати різні штами COVID-19, але на думку дослідників, антитіла повинні краще розпізнавати частини «шипів» вірусу, спільні для всіх штамів.

 

Ученим потрібні додаткові дослідження, щоб дізнатися, чи є ця реакція зародкового центру унікальною для мРНК-вакцин, чи вона також є характерною і для традиційних вакцин.